Pintér: mindenkit kiszabadítunk a hó fogságából
Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kellejen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük - nyilatkozta a Hírtelevízióban élő adásban péntek délután Pintér Sándor belügyminiszter, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet.
2013. március 15. 17:51

    A miniszter a riporter kérdésére úgy válaszolt: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy 100 kilométer/órás sebességű szél lesz, emel ilyen hótorlaszokat és emiatt akadnak el járművek.

    Pintér Sándor megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, ennek ellenére mégis több jármű útnak indult.

    A belügyminiszter a péntek délelőtt a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. "Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak, és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt" - fogalmazott.

    A kialakult időjárási helyzet érzékeltetésére utalva úgy fogalmazott: a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak Magyarországon.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) is folyamatosan menti az embereket az M1-es autópályán - közölte a TEK péntek délután az MTI-vel.

    A közlemény szerint hajnal óta a TEK 2 BTR típusú harci járműve is menti az embereket az M1-es autópályán. "Több tucat kommandós érkezett az autópálya kritikus szakaszára" - írták.

Több ezer polgárőr vesz részt a havazás miatt elakadt járművek kiszabadításában és az áramellátás nélkül maradt települések őrzésében, az állampolgárok megsegítésében - tájékoztatta az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnöke péntek délután az MTI-t.

    Erdős Viktória közölte: a polgárőrök kiemelten Budapest, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében látnak el 24 órája megfeszített szolgálatot.

    Az OPSZ elnöke elrendelte a katasztrófaelhárítási mozgósítást. Tagjaik a megyei védelmi bizottságok munkájában nagy erőkkel vesznek részt - tette hozzá.

    A havazás és a hóvihar miatt elzárt településeken forró italt, takarót, élelmiszert osztanak, valamint melegedőhelyekre viszik a bajbajutottakat. A kritikus helyzet kialakulása miatt országos ügyeletet állított fel az OPSZ a budapesti szövetség központi ügyeletén - jelezte.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt katonai gépjárművel szállítanak vért Székesfehérvárról a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházba - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán.

    Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MHÖHP) kommunikációs tisztje arról tájékoztatott, hogy a létfontosságú vérszállítmány fél órán belül megérkezik rendeltetési helyére.

    A főhadnagy azt is közölte, hogy katonák visznek forró teát egy tatai bevásárlóközpont parkolójában várakozó embereknek.

    Domján László vezérőrnagy, az MHÖHP parancsnoka a Kossuth Rádió délutáni Krónikájában azt is elmondta, hogy Pápán összegyűjtik a dialízis-kezelésre szoruló betegeket, és a honvédség járműveivel időre eljuttatják a kórházba őket.

mti
  • Majdan Minszkben
    A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
MTI Hírfelhasználó