Pintér: mindenkit kiszabadítunk a hó fogságából
Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kellejen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük - nyilatkozta a Hírtelevízióban élő adásban péntek délután Pintér Sándor belügyminiszter, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet.
2013. március 15. 17:51

    A miniszter a riporter kérdésére úgy válaszolt: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy 100 kilométer/órás sebességű szél lesz, emel ilyen hótorlaszokat és emiatt akadnak el járművek.

    Pintér Sándor megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, ennek ellenére mégis több jármű útnak indult.

    A belügyminiszter a péntek délelőtt a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. "Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak, és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (...), és egy ember el is hunyt" - fogalmazott.

    A kialakult időjárási helyzet érzékeltetésére utalva úgy fogalmazott: a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak Magyarországon.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) is folyamatosan menti az embereket az M1-es autópályán - közölte a TEK péntek délután az MTI-vel.

    A közlemény szerint hajnal óta a TEK 2 BTR típusú harci járműve is menti az embereket az M1-es autópályán. "Több tucat kommandós érkezett az autópálya kritikus szakaszára" - írták.

Több ezer polgárőr vesz részt a havazás miatt elakadt járművek kiszabadításában és az áramellátás nélkül maradt települések őrzésében, az állampolgárok megsegítésében - tájékoztatta az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) sajtófőnöke péntek délután az MTI-t.

    Erdős Viktória közölte: a polgárőrök kiemelten Budapest, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében látnak el 24 órája megfeszített szolgálatot.

    Az OPSZ elnöke elrendelte a katasztrófaelhárítási mozgósítást. Tagjaik a megyei védelmi bizottságok munkájában nagy erőkkel vesznek részt - tette hozzá.

    A havazás és a hóvihar miatt elzárt településeken forró italt, takarót, élelmiszert osztanak, valamint melegedőhelyekre viszik a bajbajutottakat. A kritikus helyzet kialakulása miatt országos ügyeletet állított fel az OPSZ a budapesti szövetség központi ügyeletén - jelezte.

A rendkívüli időjárási körülmények miatt katonai gépjárművel szállítanak vért Székesfehérvárról a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházba - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán.

    Draviczné Adamek Krisztina főhadnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MHÖHP) kommunikációs tisztje arról tájékoztatott, hogy a létfontosságú vérszállítmány fél órán belül megérkezik rendeltetési helyére.

    A főhadnagy azt is közölte, hogy katonák visznek forró teát egy tatai bevásárlóközpont parkolójában várakozó embereknek.

    Domján László vezérőrnagy, az MHÖHP parancsnoka a Kossuth Rádió délutáni Krónikájában azt is elmondta, hogy Pápán összegyűjtik a dialízis-kezelésre szoruló betegeket, és a honvédség járműveivel időre eljuttatják a kórházba őket.

mti
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Felbecsülhetetlen erő rejlik a diaszpóra magyarságában
  Ma már a diaszpóra magyarsága is a nemzetünk része, és az anyaország is úgy tekint rájuk, ahogy az őket megilleti – jelentette ki lapunknak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Szilágyi Péter szerint a diaszpórában élők támogatására létrehozott programok megerősítették a világban elszórtan élő honfitársainkat, helyi közösségei­ket.
 • A magyar közvélemény elfogadhatatlannak tartotta a trianoni békeszerződést
  Magyarország kisállammá vált az Osztrák–Magyar Monarchia első világháborús veresége és összeomlása következtében. A trianoni döntés értelmében korábbi hatalmi pozíciója mellett elvesztette lakosságának egyharmadát és területének kétharmadát. A trianoni határokat az ország közvéleménye egyöntetűen igazságtalannak, elfogadhatatlannak és ideiglenesnek tartotta.
 • A bölcsesség szeretete – Sir Roger Scruton halálára
  Scrutonnak szép számmal vannak követői világszerte. Egyetem nélkül is iskolát alapított, amelynek erejét nem csupán követőinek, tisztelőinek száma jelzi, hanem ellenfeleinek silány magatartása is.
MTI Hírfelhasználó