Szombat éjjel óta nincs elzárt település az országban, 66 településen nincs még áram Szabolcsban
Szombat éjszaka óta nincs elzárt település az országban, de 24 alsóbbrendű mellékút felszabadításán még dolgoznak - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap reggel az MTI-vel. Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma, de hatvanhat településen egyáltalán vagy részben nincs áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap reggel az MTI-vel.
2013. március 17. 09:55

    A szakemberek a korábbi hófúvások, havazások és reggeli fagyok utolsó nyomait is igyekeznek eltüntetni a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatról.

    Emlékeztetnek arra, hogy péntek késő délután még csaknem 200 járhatatlan út volt, vasárnap reggelre viszont már csak 24, vagyis a hófúvások elállta után több mint 170 utat tett járhatóvá a közútkezelő. A társaság munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak, illetve dolgoznak az utak felszabadításán, Fejér megyében egy, Komárom-Esztergomban 14, Veszprém megyében három, Győr-Moson-Sopronban, Somogyban és Tolnában pedig egyaránt kettő-kettő út járhatatlan még - írják.

    A közútkezelő munkatársai a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak, mivel a korábbi hófúvások és havazások nyomán Komárom-Esztergom megyében, valamint Sárbogárd és Marcali környékén jégbordásak, Veszprém térségében pedig hóbordásak a főutak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap reggeli jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül pedig deres az alsóbbrendű utak burkolata - áll a közleményben.

A közlemény jelzi, hogy a főutak ugyanakkor általában szárazak, a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén szintén szárazak.

Az egyes területeken tapasztalható télies útviszonyok miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy vasárnap is fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. 

 

    Takács Judit elmondta: az E.ON által szolgáltatott adatok alapján az üzemzavar több mint 35 ezer fogyasztói helyet érint, ami több mint tízezerrel kevesebb a szombat este közölt adatoknál. A helyreállítási munkálatok során előfordult, hogy az adott településre már visszakapcsolták az áramot, azonban a kisfeszültségű hálózat hibája miatt a lakosság mégsem volt ellátva.

    A megye valamennyi településen megoldották a vízellátás és a szennyvízelvezetés problémáit. Az összesen 83 melegedőhelyet 765-en keresték fel a rendkívüli időjárás kezdete óta és nyolc embernek volt szüksége elhelyezésre - ismertette a hadnagy.
    A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a Nyíregyháza-Záhony és a Nyíregyháza-Szerencs vasútvonalon dízelmozdonyok vontatják a szerelvényeket. A vonatok csökkentett számmal, de szállítják az utasokat - tette hozzá Takács Judit.

    A megye tűzoltóit az elmúlt huszonnégy órában legtöbbször árokba csúszott járművekhez, valamint úttestre dőlt, leszakadt faágak eltávolításához riasztották.

Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán rendőri felvezetéssel a forgalom megindult - közölte szombat éjfélkor az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

    Jelezte azt is, hogy az autópálya 81. kilométerszelvényének körzetében a belső sávot az Állami Autópálya Kezelő Zrt. folyamatosan tisztítja a hótól.

    A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság nem sokkal korábbi közleményében szintén azt írta, hogy a hómarók tisztítják, szélesítik a pályatestet a körzetben.

 

Zala megyében az utolsó elzárt utat is sikerült megtisztítani, így a megyében már nincs járhatatlan út - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap az MTI-t.

    Pécsi Norbert Sándor közölte: munkagépeiknek a reggeli órákban sikerült felszabadítani a 7529-es jelű, Zalaszentbalázs és Gelse közötti mellékutat, így utolsóként a megyében itt is megszűnt a teljes útzár.

    A közútkezelő korábbi közlése szerint ezen az útszakaszon kettő és négy méter között váltakozott az utat elzáró hófal magassága, amelyet két irányból, kanalas gépekkel és hómarókkal együttesen tudtak megbontani.

Minden főút járható és már csak két járhatatlan mellékút van Győr-Moson-Sopron megyében – tájékoztatta a megyei rendőrkapitányság vasárnap az MTI-t.

    Közleményük szerint a 8223-as út Pér és Győrság között, valamint a 8218-es út Lázi és a megyehatár között járhatatlan.
A főutak és a mellékutak burkolatán száraz és jégbordás szakaszok váltják egymást.

Az M1-es autópályán a forgalom mindkét pályatesten halad. 

Fejér megyében jelenleg egyetlen olyan útszakasz van, ami járhatatlan, a 6209-es számú út Sárkeresztúr és Sárosd közötti szakasza van lezárva – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-vel.

    Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint a közútkezelő gépei folyamatosan dolgoznak, várhatóan délig megtisztítják az utat a hótól.

mti
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó