Csak fújt az a rohadt szél és vitte a havat
Ránk szakadt a gyönyörű égi áldás, megbénítva a fél országot és a kormány csak tétlenkedett, malmozott és vakargatta a feje búbját.
2013. március 21. 10:20

Ez bizony magas labda volt. Ejnye-ejnye Fidesz! Ránk szakadt a gyönyörű égi áldás, megbénítva a fél országot és a kormány csak tétlenkedett, malmozott és vakargatta a feje búbját. Ragyogó lehetőség párt-tőkét kovácsolni a természeti eseményből a nevetségesség határát messze túllépő mondatokkal. Lényegtelen, hogy azok a ráció nano-elemeit sem tartalmazzák, fontos, hogy tovább hömpölyögjön az átok-folyam. Kitűnő alkalom:a kormányoldal iránti ellenszenv táplálásán lehet ismét mesterkedni.

Nem vagyok benne biztos, hogy pontosan így hangzott-e el a mondat, miszerint az ördögi Orbán a Magyarok Nagyasszonya és annak egyszülött (kétezer évvel ezelőtt körülmetélt) fiúgyermekének hazánk iránti rokonszenvét is eljátszotta. Talán maga az Isten is elfordult tőlünk, mert az utóbbi két-három évben sok olyan bűnt követett el a kormány, ami a szó szoros értelmében égbekiáltó.

Az nem számít,hogy a meteorológusok előre jelezték az ítéletídő közeledtét és figyelmeztettek, hogy ne induljon el senki, akinek nem halaszthatatlanul fontos dolga van. Érdektelen, hogy a Katasztrófavédelem emberfeletti erőfeszítéseket tett a krízishelyzet kezelésére, a rendőrök, a mentők és a katonák meg a tűzoltók a civilekkel vállvetve egymást múlták fölül az igyekezetben, hogy emberéletben ne essen kár és mentsék, ami menthető. A bolond lyukat azonban, amelyből a szél fújt, nem sikerült bedugniuk. (Ez utóbbi szólás mindkét jelentését szíveskedjenek mérlegelni!) Csak fújt az a rohadt szél és vitte a havat, amelyben tucatnyi fideszes pártbérenc-kamionsofőr direkt keresztbe fordult az utakon, tömeges balesetet okozva, hogy igazolja: igenis a nemzeti ünnepet is a kormány tartja elvtelen ellenőrzése alatt. A hó fogságában rekedt ezrek pedig átkozódnak. Valakit feltétlen találni kell, akit szidni, sőt gyűlölni lehet.

Nos, kedves bajba jutottak, úgy döntöttem, végre előállok, vallomást teszek akár az EU bírósága előtt is Luxemburgban. Kijelentem: én vagyok a bűnös. Küldjenek pokolra, kárhoztassák a felmenőimet. Miután alaposan meggondoltam és megfontoltam, hogy a nyilvánosság elé lépve, gerinces terrorista módra magamra vállalom a felelősséget a csütörtök-pénteki hófúvásokért, a japáni cunamiért (de csakis azért, az atomkatasztrófáért nem!), a lisszaboni földrengésért, a jekatyerinburgi meteorit-becsapódásért, továbbá a Vezúv várható kitöréséért.

Orbánéknak pedig üzenem, hogy hagyjanak fel a természeti erők provokálásával és tanuljanak a nagy előd, magyarországi I.Ferenc elvtárstól, hogyan kell megelőzni a bajokat, de legalábbis néhány homokzsák látványos megtöltésével a gáton, ellenőrzés alatt tartani a megáradt folyókat, vagy Pápa térségében egyetlen kézmozdulattal lecsendesíteni az orkánt. Lehet persze, hogy ez a jelenlegi diktátornak, a népnyúzó, antidemokratikus önkényúrnak és csapatának eleve nem sikerülhet, ezért mindenki mondjon le! Hadd jöjjön az MSZP, az SZDSZ illetve LMP, stb., majd ők megmutatják, hogyan kell ezt csinálni. Egyszer már megmutatták. Sőt ennél többet is…

Radnóti László
MTI Hírfelhasználó