Orbán: Minden ország olyanná válik, amilyen a fiatalsága
Minden ország olyanná válik, amilyen a fiatalsága - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki egyebek mellett ezzel is indokolta, hogy kormánya kiemelten kezeli a sportot.
2013. március 21. 15:26

"A sport éppen olyan terület, ahol a fiatalok magukon túlmutató célokat tűzhetnek ki, bátorsággal, tehetséggel és kitartással pedig a határ a csillagos ég lehet a számukra" - mondta a kormányfő a Puskás Suzuki Kupa nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna csütörtöki sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor kiemelte: legkésőbb e félév végéig aláírják azt a fejlesztési tervet, amely 2020-ig magában foglalja 16 sportág utánpótlás- és infrastruktúra-fejlesztését, továbbá szakemberképzését.

A miniszterelnök kifejtette, a magyar futball felemelkedésével kapcsolatban sokszor találkozik kétkedőkkel, de azt szokta mondani, "nem töltöttünk még annyi időt az élvonalon kívül, mint amennyit az élvonal tagjaként". Megjegyezte, ő Uruguayt tekinti példának, mert időről időre feltámad, pedig kevesebb lakosa van, mint Magyarországnak.

"Ha elődeink nem vállalták volna a vitákat, akkor nem lenne Országház és nem lenne Lánchíd" - indokolta elszántságát a sport és a labdarúgás támogatásában Orbán Viktor.

Gheorghe Hagi 125-szörös román válogatott labdarúgó a sajtóeseményen kijelentette, örül, hogy egy miniszterelnök ennyire szereti a futballt és a sportot, emellett abbéli reményét fejezte ki, hogy Románia is követi a példát.

"Ez a befektetés négy-öt év múlva meghozza eredményét a magyar futballban, és ha mi tovább alszunk, akkor Magyarország labdarúgásban is megelőzi Romániát" - mondta Hagi, aki annak fontosságát hangsúlyozta, hogy csak közép és hosszú távú tervekben érdemes gondolkodni a sport területén.

A sajtótájékoztatón szóba került a pénteki magyar-román világbajnoki selejtező is, amelyet a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetése nyomán zárt kapuk mögött rendeznek a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az augusztusi, Izrael elleni barátságos találkozón történt rasszista megnyilvánulások miatt tiltotta ki a nézőket a lelátóról.

Orbán Viktor elmondta: a válogatott meccseken azt várja, hogy az adott közösség, így jelen esetben a magyar emberek erényeit csillogtassák meg a játékosok. Ilyen erénynek nevezte a "gógyit", mert "a magyarok büszkék sajátos észjárásukra", továbbá a nagyvonalúságot, a cselvetést és a bátorságot. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hiába nyer a csapat, nem tud teljesen elégedett lenni, ha "feltörte a hátát a háló" a meccsen.

"Be tudtam volna osonni a stadionba, de ellenálltam, mert nem lenne helyes" - válaszolt a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a helyszínen tekinti-e meg a mérkőzést.

Hagi elsősorban jó meccset vár, és mint mondta, nem szokása tippelni. Azt viszont sajnálja, hogy üres lesz a stadion, mert "a futballmeccs egy előadás, az előadáshoz pedig közönség kell". Szerinte pénteken az a csapat nyer, amelynek jobb a védelme.

"Győzzön a jobb" - jelentette ki Hagi, az általa létrehozott Hagi Akadémia tulajdonosa és ügyvezetője. A constantai intézmény immár harmadszor vesz majd részt a Puskás Suzuki Kupán.

MTI nyomán
  • Amerikától Szlovákiáig bírálják Sorost
    Robert Fico, Recep Tayyip Erdoğan, Matteo Salvini és Jarosław Kaczyński – csak néhány politikus azok közül, akik a belügyeikbe való beavatkozással vagy az országuk választásának befolyásolásával vádolták meg Soros Györgyöt az elmúlt években. A magyar származású amerikai milliárdos nevét könnyedén fellelhetjük a külföldi sajtóban is.
  • Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot Müller Cecília
    Tudatos vásárlásra kéri a lakosságot az országos tiszti főorvos az adventi időszak beköszöntével a koronavírus-járvány miatt.
  • Copy-paste forradalmak
    A forradalomexport azért veszélyes, mert a Majdan-klónok képesek önmagukat területileg átmásolni.
MTI Hírfelhasználó