UNICEF: Állítsuk meg a gyermekhalálozást!
Naponta mintegy kétezer, öt évesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz okozta hasmenéses megbetegedésekben világszerte.
2013. március 21. 16:42

A víz világnapján, az UNICEF ismét emlékezteti a világ közvéleményét arra, hogy a gyermekhalálozási statisztikák mögött valódi gyermekéletek állnak. 

Bár néha úgy tűnhet, hogy a vízkészleteink kimeríthetetlenek, a vízbőség csupán látszat. A népességrobbanás eredményeként az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a Föld vízigénye. A nem megfelelő szennyvízelvezetés és szennyvíztisztás, a pazarló vízfelhasználás, a népességrobbanás, az urbanizáció és a növekvő méretű iparosodás pedig súlyos következményekkel jár.

A fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben mind a mai napig évente mintegy 1,8 millió ember hal meg - az áldozatok 90 százaléka pedig 5 év alatti gyermek. Több millió gyermek szenved a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától. A nem megfelelő ivóvíz három gyermek haláláért felelős. Percenként!

Néha annyira csak a számokat látjuk, hogy észre sem vesszük azokat az emberi tragédiákat, amelyek az adatok mögött állnak” – hívja fel a figyelmet Sanjay Wijesekera, az UNICEF vízért és higiéniáért felelős programvezetője.
Ha egy nap kilencven darab, óvodás gyermekekkel teli busz karambolozna túlélők nélkül, arra rögtön felfigyelne a világ. Pedig gyakorlatilag ez történik, méghozzá napról napra, csak éppen a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás és az alapvető higiénia hiánya miatt.”

Bár a népességnövekedés ellenére a szennyezett vízzel összefüggő hasmenéses megbetegedések okozta halálesetek száma az elmúlt évtizedben jelentősen, 1,2 millióról 760 ezerre csökkent, még ez a 760 ezres szám is 760 ezerrel nagyobb, mint amilyennek lennie kellene.
A számok zsibbasztóan hathatnak, de ne felejtsük el: igazi gyermekek igazi életéről szólnak” - mondja Sanjay Wijesekera. „Mindegyik gyermek fontos. Minden gyermeknek joga van az egészséghez, a túléléshez, és a jövőhöz, amit a lehető legjobbá kell tennünk számukra. Hogyha nem látunk nap mint nap gyermekarcokat, a célt jelentősen eltéveszthetjük.”

A víz nem csak globális stratégiai kérdés, hanem humanitárius befektetés is. Ráadásul az egyik legjobban megtérülő. Számítások szerint ugyanis minden egyes dollár, amit a vízminőség javítására és szanitációra költünk, nyolc dollár megtakarítást hoz a későbbiekben.

A befektetés pedig nem is mindig drága: az UNICEF már 1500 Ft-ból 150 darab víztisztító tablettát tud vásárolni, amellyel 600-750 liter víz tisztítható meg. Ez a mennyiség 120-150 gyermek napi túléléséhez elegendő. Mindössze 3000 Ft-ból 140 egység rehidráló sót tudunk venni, ami megmenti a gyerekeket a kiszáradástól, 5000 Ft-ból pedig 10 darab olyan tesztet tudunk vásárolni, amellyel megállapítható, hogy a víz alkalmas-e emberi fogyasztásra.

Sokszor bele sem gondolunk mennyire kevés az, ami elegendő lenne a veszélyeztetett gyermekeknek a túléléshez. Pedig az ő jövőjük mindannyiunkon múlik!

unicef
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó