UNICEF: Állítsuk meg a gyermekhalálozást!
Naponta mintegy kétezer, öt évesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz okozta hasmenéses megbetegedésekben világszerte.
2013. március 21. 16:42

A víz világnapján, az UNICEF ismét emlékezteti a világ közvéleményét arra, hogy a gyermekhalálozási statisztikák mögött valódi gyermekéletek állnak. 

Bár néha úgy tűnhet, hogy a vízkészleteink kimeríthetetlenek, a vízbőség csupán látszat. A népességrobbanás eredményeként az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a Föld vízigénye. A nem megfelelő szennyvízelvezetés és szennyvíztisztás, a pazarló vízfelhasználás, a népességrobbanás, az urbanizáció és a növekvő méretű iparosodás pedig súlyos következményekkel jár.

A fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben mind a mai napig évente mintegy 1,8 millió ember hal meg - az áldozatok 90 százaléka pedig 5 év alatti gyermek. Több millió gyermek szenved a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától. A nem megfelelő ivóvíz három gyermek haláláért felelős. Percenként!

Néha annyira csak a számokat látjuk, hogy észre sem vesszük azokat az emberi tragédiákat, amelyek az adatok mögött állnak” – hívja fel a figyelmet Sanjay Wijesekera, az UNICEF vízért és higiéniáért felelős programvezetője.
Ha egy nap kilencven darab, óvodás gyermekekkel teli busz karambolozna túlélők nélkül, arra rögtön felfigyelne a világ. Pedig gyakorlatilag ez történik, méghozzá napról napra, csak éppen a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás és az alapvető higiénia hiánya miatt.”

Bár a népességnövekedés ellenére a szennyezett vízzel összefüggő hasmenéses megbetegedések okozta halálesetek száma az elmúlt évtizedben jelentősen, 1,2 millióról 760 ezerre csökkent, még ez a 760 ezres szám is 760 ezerrel nagyobb, mint amilyennek lennie kellene.
A számok zsibbasztóan hathatnak, de ne felejtsük el: igazi gyermekek igazi életéről szólnak” - mondja Sanjay Wijesekera. „Mindegyik gyermek fontos. Minden gyermeknek joga van az egészséghez, a túléléshez, és a jövőhöz, amit a lehető legjobbá kell tennünk számukra. Hogyha nem látunk nap mint nap gyermekarcokat, a célt jelentősen eltéveszthetjük.”

A víz nem csak globális stratégiai kérdés, hanem humanitárius befektetés is. Ráadásul az egyik legjobban megtérülő. Számítások szerint ugyanis minden egyes dollár, amit a vízminőség javítására és szanitációra költünk, nyolc dollár megtakarítást hoz a későbbiekben.

A befektetés pedig nem is mindig drága: az UNICEF már 1500 Ft-ból 150 darab víztisztító tablettát tud vásárolni, amellyel 600-750 liter víz tisztítható meg. Ez a mennyiség 120-150 gyermek napi túléléséhez elegendő. Mindössze 3000 Ft-ból 140 egység rehidráló sót tudunk venni, ami megmenti a gyerekeket a kiszáradástól, 5000 Ft-ból pedig 10 darab olyan tesztet tudunk vásárolni, amellyel megállapítható, hogy a víz alkalmas-e emberi fogyasztásra.

Sokszor bele sem gondolunk mennyire kevés az, ami elegendő lenne a veszélyeztetett gyermekeknek a túléléshez. Pedig az ő jövőjük mindannyiunkon múlik!

unicef
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó