Március utolsó hete is télies idővel indul, figyelmeztetések a hétfőre várható rossz idő miatt
Március utolsó hetének kezdetén borús időre, hidegre, havazásra és hófúvásra kell készülni, a hét második felében viszont enyhülni kezd az idő, a hétvégére már 10 fok körüli maximumok várhatók - derül az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott, országos, középtávú előrejelzéséből. Ismét figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a hétfőn várható havazás, illetve hófúvás miatt.
2013. március 24. 17:07

    Eszerint hétfőn túlnyomóan borult lesz az ég, és több helyen várható havazás. A déli óráktól a Dunántúlon intenzívebbé válik a havazás, ugyanakkor délkeleten havas esőbe vált át a csapadék. A keleti, északkeleti szél az Észak-Alföldön és a középső országrészben időnként megerősödik, ami a Dél-Dunántúlon és a középső megyékben néhol hófúvásokat okoz. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 3 és plusz 3 fok között, délkeleten plusz 3 Celsius-fok felett valószínű.


    Kedden borult idő lesz, országszerte várható váltakozó intenzitású, ismétlődő havazás, délkeleten eleinte havas eső is lehet. Az északkeleti szél az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében többfelé megerősödik, helyenként hófúvás is várható. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között, a maximumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul.


    Szerdán eleinte többfelé, majd egyre inkább keleten várható hószállingózás, havazás. Délkeleten havas esőre, esőre is számítani lehet. A leghidegebb órákban mínusz 6 és 0 fok közötti értékekre lehet számítani, míg a nappali maximumok várhatóan mínusz 2 és plusz 3 fok között alakulnak.


    Csütörtökön már hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók. Szórványosan valószínű kisebb csapadék, ami hó, havas eső, eső egyaránt lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 fok között alakul, de a kevésbé felhős tájakon - főleg nyugaton - ennél hidegebb idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 1 és plusz 7 fok között valószínű.


    Pénteken többfelé várható eső, zápor és többfelé megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb nappali hőmérséklet plusz 5 és plusz 10 fok között alakul.


    Szombaton és vasárnap is sokfelé várható ismétlődő eső, zápor. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet plusz 1 és plusz 6 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan plusz 7 és plusz 12 fok között alakulnak. Vasárnap a leghidegebb órákban plusz 2 és plusz 7 fok között alakulhat a hőmérséklet, nappal pedig plusz 6 és plusz 11 fokig melegedhet az idő – derül ki az előrejelzésből.

    Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre.
    Ezen kívül további nyolc megyére – Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest – valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: vasárnap a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

    Hétfőn viszont a helyenkénti hószállingózást, gyenge havazást követően a déli óráktól délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődik. Délkelet-Alföldön vegyes halmazállapotú csapadék, havas eső, eső is várható. A Dunától nyugatra eső területeken hétfő éjfélig több mint 10 centiméternyi, a délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is hullhat.

Emellett a megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást. A meteorológiai szolgálat azt írta: főként Baranya és Tolna megye térségében kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy magasabb hóbuckák alakuljanak ki. 

mti