Bajnaiék újabb sunyiságára derült fény
Bajnai Gordonék korábban csupán általános kérdésekben egyeztettek Péterfalvi Attila hivatalával, a facebookos adatgyűjtésről szó sem volt.
2013. március 26. 20:02

Az adatvédelmi biztos kedden lezárta a kampánnyal kapcsolatos vizsgálatot, és több intézkedés megtételére is felszólította a Haza és Haladás Egyesületet. Kocsis Máté felszólította Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy bánjon törvényesen az emberek adataival, és még a gyanúját se keltse a továbbiakban annak, hogy az adatgyűjtés alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására.

A Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány ügyében pár napja állampolgári bejelentés alapján indult adatvédelmi vizsgálat. A beadvány szerint a Facebookon folytatott adatgyűjtés számos törvényi rendelkezést sért. A politikai nézetekre vonatkozó, és az egyéb személyes, érzékeny adatok harmadik személy kezébe vagy külföldre kerülhetnek. Az adatokat a hozzájáruló nyilatkozat szerint a jogutód is kezelheti, ugyanakkor a jogutódot nem nevezik meg, emellett a csatlakozó állampolgárok ahhoz is hozzájárulnak, hogy Európán kívüli országba továbbítsák adataikat. A beadvány szerint a Haza és Haladás Alapítvány egyedi azonosító szoftvert telepít a felhasználók gépére, amely tisztázatlan és ellenőrizetlen módon gyűjthet személyes adatokat a felhasználók Facebook-oldaláról.

Bajnai az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott: „azt kérjük, adják meg az adataikat, hogy elérhessük őket, hogy aktivistáink lehessenek”. Az illegális szoftvertelepítés kapcsán kijelentette: „ez egy blődség”, maga a Facebook telepít cookie-t (sütit), ami arról szól, hogy a Facebook könnyebben azonosíthatja a felhasználót. A volt miniszterelnök hétfőn azt mondta, kollégái korábban egyeztettek az adatgyűjtés módszereit illetően Péterfalvi Attilával. Bajnai kijelentette: ha ezek után az adatvédelmi biztos szabálytalannak találja az E-14 adatgyűjtő kampányát, bírósághoz fognak fordulni.

Újabb sunyiságra derült fény

Az MNO az ügyben megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH), ahol Péterfalvi Attila elmondta, az E2014 egy korábbi szimpatizánsgyűjtő akciója kapcsán valóban egyeztetett a hivatallal. Pár héttel ezelőtt Bajnaiék általános jellegű kérdéseket tettek fel a hivatalnak. Azt szerették volna megtudni, pontosan mit kell bejelenteniük a gyűjtés megkezdése előtt, a támogatók milyen jellegű adataira tarthatnak igényt. Péterfalvi ugyanakkor megjegyezte, akkor szó sem volt facebookos vagy más online formában történő adatgyűjtésről, sem annak konkrét jogszabályi kereteiről. A biztos hozzátette: felmerült a külföldi adatfeldolgozással kapcsolatos kérdés, és ő akkor is azt a tájékoztatást adta, hogy erre a magyar szabályok alapján nincs lehetőség. Az Együtt 2014 az egyeztetéskor közölte, egyelőre nem adott ki külföldre adatokat.

Péterfalvi nyilatkozatából egyértelműen kiderült, hogy Bajnaiék újabb sunyiságára derült fény. Bár a volt miniszterelnök abban nem tévedett, hogy az akció kezdete előtt egyeztettek az adatvédelmi biztossal, azonban arról elfelejtették tájékoztatni Péterfalvit, hogy a Facebookon is akcióba kezdenek. A volt miniszterelnök sunyi magatartására nem ez az első példa, mivel a 2014–2020-as uniós költségvetés kapcsán is meglehetősen furcsa kijelentéseket tett.

Meg kell neveznie a hazai adatkezelőket

Az adatvédelmi hivatal kedden lezárta az Együtt 2014 Facebook-oldalán közzétett kampányhoz kötődő, adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatos vizsgálatát, és a többi intézkedés megtételére is felszólította a Haza és Haladás Egyesületet. A hatóság állásfoglalásában felhívta az egyesületet arra: pontosan jelöljék meg „A te Magyarországod. Tegyél érte!” elnevezésű akcióhoz kapcsolódó nyilatkozatban azokat a célokat, amelyek tekintetében a Haza és Haladás, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom az Együtt 2014-szimpatizánsok adatait kezelni kívánja.

A NAIH szorgalmazza azt is, hogy egyértelműen nevezzék meg azon magyarországi adatkezelőt vagy adatkezelőket, aki(ke)t a választási szövetség igénybe kíván venni, az egyesület esetleges jogutódját, illetve a választói mozgalom tevékenységében közreműködő úgynevezett harmadik személyeket is.

Adatbiztonsági aggályokra való tekintettel a jövőben se továbbítsák az érintettek adatait az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó tagállamban vagy harmadik országban székhellyel rendelkező adatfeldolgozó részére – szólít fel a Péterfalvi Attila NAIH-elnök aláírásával ellátott állásfoglalásában a hatóság.

„Bajnai kérjen bocsánatot!”

A Fidesz felszólította Bajnai Gordon volt miniszterelnököt, hogy bánjon törvényesen az emberek adataival, és még a gyanúját se keltse a továbbiakban annak, hogy az adatgyűjtés alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására. A párt bocsánatkérést vár. Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója kedden reagált a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetőjének vizsgálatára, amelyben a szervezet – amellett, hogy több pontosítást kért –, felszólította a a Haza és Haladás Egyesületet, hogy ne továbbítsa az emberek adatait EGT tagállamban vagy harmadik országban székhellyel rendelkező adatfeldolgozó részére. A kommunikációs igazgató az állampolgári bejelentés nyomán indult vizsgálat kapcsán jelezte: ugyanazok a kérdések fogalmazódtak meg a hatóságban, mint a Fideszben, miszerint Bajnai Gordon szervezete milyen célból, milyen felhasználásra gyűjt adatokat, és milyen szervezetek kezelik azokat.

A magyar emberek adatai nem lehetnek politikai szervezetek, mozgalmak játékszerei – mondta. Kocsis arrogánsnak nevezte a Haza és Haladás Egyesület témában kiadott közleményeit, és bírálta, hogy a szervezet megkérdőjelezte a jogállamiságot, ha nem nekik van igazuk. Kifogásolta azt is, hogy Bajnai egyesülete már a hatósági vizsgálat ismerete előtt perrel fenyegette meg a NAIH vezetőjét, Péterfalvi Attilát. A fideszes politikus újfent felszólította az Együtt 2014 vezetőjét, hogy „higgadjon le”, bánjon törvényesen a magyar emberek adataival, és még a gyanúját se keltse a továbbiakban annak, hogy ez az adatgyűjtés alkalmas lehet a választások tisztaságának befolyásolására.

A kommunikációs igazgató arra kérte Bajnait, kérjen bocsánatot azoktól az emberektől, akiket nem tájékoztattak, hogy mire használják adataikat, továbbá azért is, mert a jövő évi választások tisztasága foroghatott veszélyben. Hozzátette: jó néven venné, ha tőle is elnézést kérne, amiért azzal vádolta, hogy valótlanságokat állít. „Kicsit szerényebben, a magyar emberek világossá tették párszor, hogy ebből az agresszív, ajtóberugdosós, ablakbetörős, adatgyűjtős politikából nem kérnek” – üzente az Együtt 2014 vezetőjének a fideszes politikus.

MNO nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó