Navracsics: A leányfalui gázoló kész letölteni büntetését
Kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket - jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes.
2013. március 29. 16:00

Tobin azt kéri, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését - ismertette Navracsics Tibor. A magyar miniszterelnök-helyettes közölte: péntek délután már arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését.  

Ami történt, egyenesen vérlázító

Az igazságügyi miniszter korábban a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kiemelte, „ami a Tobin-ügyben történt, egyenesen vérlázító”. Ígéretével ellentétben, Viviane Reding semmit nem segített Magyarországnak, sőt, nyíltan Írország pártjára állt. Navracsics Tibor emlékeztetett rá, az ír gázoló, Francis Ciaran Tobin ügyében 2002-ben született jogerős magyar bírósági ítéletet Írország nem hajlandó végrehajtani, illetve semmilyen formában nem hajlandó közreműködni abban. Eközben az uniós biztos nyíltan az ír hatóságok pártjára állt, Viviane Reding szerint azért érthető az írek magatartása, mert Magyarországon az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban kételyek merülhetnek föl. Eközben az ír hatóságok nem dönthetnek politikai szempontok alapján, márpedig az uniós biztos azt mondta, hogy ő ezt látja a dublini döntésben – mondta Navracsics Tibor.

A politikus hozzátette, az ír igazságügyi miniszter a mai napig nem válaszolt a lassan egy hete neki küldött levélre, amelyben véleménynyilvánítást kért tőle Viviane Reding kijelentése kapcsán. Az uniós biztos ugyanis – mint mondta a magyar miniszter –, ha csak közvetve is, de azzal vádolta meg az ír hatóságokat, hogy politikai szempontok alapján, azaz nem függetlenül jártak el. Navracsics Tibor hangsúlyozta, Írország „minimális jóindulattal végrehajthatná” a Tobin-ügyben hozott magyar ítéletet. Hozzátette: nem az a fontos, hogy az ír gázoló magyar börtönben töltse le büntetést, hanem, hogy a jogerősen kiszabott ítéletet ülje le a tettes. Ha ez nem érvényesül, akkor az európai integráció igazságügyi dimenziója, legalábbis fogyatékos. „Ameddig én hivatalban vagyok, nem teszek le arról, hogy valamilyen szempontból az igazság győzedelmeskedni fog” – fogalmazott

MTI/fidesz.hu nyomán