Ismét csúnyán lebukott Bajnai legjobb amerikai barátja
A korábbiakkal szemben sokkal szélesebb jogkörei lesznek a nemzetközi szerveknek a választási eljárási folyamatban 2014-ben, mint bármikor korábban – erről is beszélt az MNO-nak Sári Miklós. Az Országos Választási Iroda vezetője határozottan elutasította azokat a nemzetközi fölvetéseket, amelyek kétségbe vonják a jövő évi választás tisztaságát. A jövő évi voksolásról többek között Bajnai Gordon jó barátja, Kim Lane Scheppele is valótlanságok tömkelegét állította.
2013. április 2. 09:55

Teljes mértékben elutasítom azokat a nemzetközi fölvetéseket, amelyek kétségbe vonják a 2014-es választások tisztaságát, valamint azt sugallják, hogy a magyar választási szervek valamilyen visszaélésre készülnének – mondta el portálunknak Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője annak kapcsán, hogy külföldről egyre több, a valóságot teljes mértékben nélkülöző információ látott napvilágot.

Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora korábban arról beszélt, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) átfogó módon ellenőriznie kell a 2014-es magyar választásokat. Minderről az OVI vezetője úgy vélekedett, hogy éppen a kritizált új választási eljárási törvény teremti meg a széles jogi kereteit annak, hogy  a nemzetközi megfigyelők részt vehessenek az egész választási folyamatban, betekinthessenek a papírokba, és másolatot is készíthessenek a különféle jegyzőkönyvekről. Erről a korábbi jogszabály nem rendelkezett  így most pontosabb törvényi előírásról beszélhetünk, tette hozzá.

Máshol nincsenek ilyen tiszta viszonyok

Sári szerint a koppenhágai szerződés aláírása miatt is fogadnia kellett Magyarországnak a nemzetközi megfigyelőket, és korábban is jelen voltak nemzetközi megfigyelők a voksolások idején, annak ellenére, hogy részletes eljárásjogi rendelkezés erről nem szólt. Nem minden demokratikus ország jogszabályaiban tisztázottak egyértelműen a nemzetközi megfigyelők fogadásának szabályai. Ezt támasztja alá az a tény is, ami kisebb botrányt okozott a 2012. évi amerikai elnökválasztás során, amikor Texasból kitiltották az EBESZ megfigyelőit, majd szövetségi támogatás kellett, hogy mégis vizsgálódhassanak.

Az Országos Választási Iroda mindig küldött a nemzetközi szervezeteknek és a magyarországi képviselettel rendelkező országoknak is meghívót, hogy megfigyelhetik a voksolást. Ez a jövőben sem fog változni. Ennek értelmében bármelyik külföldi ország is kijelölhet megfigyelő csoportot, amely saját országa számára végez megfigyelést. Ausztriában például erre csak az EBESZ-nek van lehetősége.

Bajnai legjobb barátja sem ismeri a tényeket

„A választási irodának mindig kötelező feladata volt a választásokra való felkészítés, amely most sem változik, és annak kiadási összege szerepelni fog a  Nemzeti Választási Iroda költségvetésében is” – reagált Sári Scheppele azon megjegyzésére, miszerint a külföldi szervezeteknek is részt kell venniük a voksolásra való felkészítésben. Scheppele egyébként az új választási törvény elfogadása óta folyamatosan támadja a hazai jogszabályt, természetesen a tények teljes körű ismerete nélkül. A jogászasszony egyébként meglehetősen jó viszonyt ápol Bajnai Gordonnal, az Együtt 2014 vezetőjével is.

A jövő évi országgyűlési választások ellenőrzése kapcsán az OVI vezetője külön kitért arra, hogy 2014-ben az országos listát állító pártok mellett a nemzetiségi lajstromot állító szervezetek is részt vehetnek a választási folyamat ellenőrzésében. Sári arra is emlékeztetett, hogy a jövőben a szavazókörökben egy párt két szavazatszámlálót is delegálhat, de ez csupán egy lehetőség, és nincsen kötelező ereje, ellenben tovább erősíti, hogy a pártok folyamatosan biztosíthassák jelenlétüket a szavazókörökben a szavazás napján.

Rájuk hárul a munka dandárja

Sári a nagyobb jogszabályi változásokról elmondta, hogy a voksolás menetét alapvetően befolyásolni fogja annak egyfordulóssága, a kopogtatócédula-rendszer, a megyei listás szisztéma megszűnése, valamint a nemzeti kisebbségek listaállítási joga és a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szavazati jogának a kiterjesztése. Szólt arról is, hogy a választási eljárási törvény kihirdetését követően felálló Nemzeti Választási Bizottság csak az Országgyűlésnek lesz alárendelve és feléje  beszámolási kötelezettsége lesz, így az a fajta függetlenség, amit a közvélemény is elismert, tovább fog erősödni.

Az OVI vezetője elmondta, hogy a 2014-es országgyűlési választásokon az országgyűlési egyéni választókerületi bizottságokra fog hárulni a munka jelentős része, míg a területi választási bizottságok szerepe megszűnik. A választási irodai rendszer ugyanaz marad, de a csúcsán a Nemzeti Választási Iroda helyezkedik majd el – tette hozzá.

Komoly segítséget jelentene

„A jövőben egy szavazókörhöz 600-1500 választásra jogosult fog tartozni.” Sári szerint erre azért volt szükség, hogy a helyi választásiiroda-vezetőknek meglegyen a megfelelő mozgásterük a szavazókörök kialakítása során. Újdonság, hogy a Nemzeti Választási Irodának kell majd vezetni egy központi nyilvántartást a szavazókörökről, ami eddig nem volt, és ebből komoly problémák származtak – ismertette a választási szakértő.

Sári szólt arról a távlati tervről is, hogy a jövőben egy térinformatikai rendszer keretében hoznák nyilvánosságra a magyarországi szavazókörök beosztását, így minden egyes állampolgár könnyen beazonosíthatná ezen keresztül is, hogy ő melyik szavazókörhöz és választókerülethez tartozik. Ugyanakkor magának a választási igazgatásnak is komoly segítséget jelentene munkája során a tervezésben és lebonyolításban.

Ebben is tévednek a balliberálisok

A határon túl élő szavazók kapcsán az OVI vezetője elsőként arra hívta föl a figyelmet, hogy az a névjegyzék, ami alapján ők voksolni fognak, még össze sem állt, mivel a regisztrációs időszak csak augusztus 1-jén fog kezdődni. Névjegyzékbe kell vetetniük magukat – tette hozzá. Sári szerint az is hibásan jelenik meg a sajtóban, hogy az egyszerűsített honosítással állampolgárságot kapók tömege automatikusan rákerül a névjegyzékre. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok közül csak a nagykorú és a regisztrált választásra jogosultak szavazhatnak.

Az a fontos, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok  személyi azonosító, vagy pedig a magyar állampolgárságot igazoló okirat típusa és száma alapján törvényesen beazonosíthatók legyenek – jelentette ki a választási iroda vezetője. „A választási igazgatásnak nincs szüksége arra, hogy ők melyik országból jelentkeznek be, a lényeg az, hogy rendelkeznek-e hivatalos magyar állampolgársággal és a szavazási levélcsomag kézbesítését hova kérik.” A választási iroda vezetője elmondta, hogy a végrehajtási rendeletek még nem születtek meg a szavazás pontos módjáról.

MNO
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó