Szlovákia: levéláradattal kampányolnak a nyelvhasználati jogokért
Egy internetes kampány keretében kérvények feladására buzdítja támogatóit a vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítéséért küzdő Kétnyelvű Dél-Szlovákia szervezet.
2013. április 3. 16:14

A szlovákiai postabélyeg árára utaló, "45 cent a kétnyelvűségért" című, a napokban indított kampányhoz eddig már több mint nyolcszázan csatlakoztak - tájékoztatták az MTI-t a szervezet aktivistái.

A kezdeményezés lényege, hogy annak támogatói kitöltenek, majd postára adnak egy, az interneten hozzáférhető, a szlovák közlekedési tárca vezetőjének címzett kérvényt. A kérvényben tájékoztatásért fordulnak a szlovák szaktárcához azzal kapcsolatban, hogy az mikorra kívánja rendezni a vasúti feliratok kétnyelvűsítésének problémáját és egyidejűleg felkérik Ján Pociatek közlekedési minisztert: mihamarabb terjesszen a kormány elé egy olyan törvénymódosítási javaslatot, amely rendezi a vasúti feliratok többnyelvű megjelenítését.

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezései feltüntethetők a kisebbség nyelvén, ugyanakkor a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére. Az állapotok rendezéséhez szükséges a jogharmonizációt legutóbb az idei év második felére ígérte a szlovák közlekedési tárca.

A szervezet aktivistái abban bíznak, hogy amennyiben a kezdeményezéshez sokan csatlakoznak, akkor sikerül olyan széles körű társadalmi igényt felmutatniuk, amelyet már az állami szervek sem hagynak figyelmen kívül.

"Reményeink szerint a közlekedési miniszter részére postázott kérvényeket törvénymódosítás fogja követni. Így bevezetésre kerülhet a vasúti kétnyelvűség, a végső eredmény pedig egy élhetőbb ország lesz" - fogalmaz az MTI-hez eljutatott közleményében a civil szervezet, hozzátéve: úgy vélik, a magyar nyelv használatát a Felvidéken sem lehet kitiltani a közterületekről, annál is inkább, hiszen az a szlovák nemzetiségű polgárok jogait semmiben sem sérti.

A vasúti feliratok kétnyelvűsítése érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, köztük a Magyar Közösség Pártja (MKP) is. A felvidéki magyar párt azt követően, hogy a Szlovák Államvasutak (ZSSK) elutasította több tucat magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat, saját erőből magyar nyelvű vasúti helységnévtáblák kihelyezésének sorozatát indította be.

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó