Szlovákia: levéláradattal kampányolnak a nyelvhasználati jogokért
Egy internetes kampány keretében kérvények feladására buzdítja támogatóit a vasúti feliratok kétnyelvű megjelenítéséért küzdő Kétnyelvű Dél-Szlovákia szervezet.
2013. április 3. 16:14

A szlovákiai postabélyeg árára utaló, "45 cent a kétnyelvűségért" című, a napokban indított kampányhoz eddig már több mint nyolcszázan csatlakoztak - tájékoztatták az MTI-t a szervezet aktivistái.

A kezdeményezés lényege, hogy annak támogatói kitöltenek, majd postára adnak egy, az interneten hozzáférhető, a szlovák közlekedési tárca vezetőjének címzett kérvényt. A kérvényben tájékoztatásért fordulnak a szlovák szaktárcához azzal kapcsolatban, hogy az mikorra kívánja rendezni a vasúti feliratok kétnyelvűsítésének problémáját és egyidejűleg felkérik Ján Pociatek közlekedési minisztert: mihamarabb terjesszen a kormány elé egy olyan törvénymódosítási javaslatot, amely rendezi a vasúti feliratok többnyelvű megjelenítését.

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetővé teszi, hogy a legalább 20 százaléknyi nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken a vasútállomások megnevezései feltüntethetők a kisebbség nyelvén, ugyanakkor a vasúti törvény nem ad lehetőséget a vasútállomások idegen nyelvű megjelölésére. Az állapotok rendezéséhez szükséges a jogharmonizációt legutóbb az idei év második felére ígérte a szlovák közlekedési tárca.

A szervezet aktivistái abban bíznak, hogy amennyiben a kezdeményezéshez sokan csatlakoznak, akkor sikerül olyan széles körű társadalmi igényt felmutatniuk, amelyet már az állami szervek sem hagynak figyelmen kívül.

"Reményeink szerint a közlekedési miniszter részére postázott kérvényeket törvénymódosítás fogja követni. Így bevezetésre kerülhet a vasúti kétnyelvűség, a végső eredmény pedig egy élhetőbb ország lesz" - fogalmaz az MTI-hez eljutatott közleményében a civil szervezet, hozzátéve: úgy vélik, a magyar nyelv használatát a Felvidéken sem lehet kitiltani a közterületekről, annál is inkább, hiszen az a szlovák nemzetiségű polgárok jogait semmiben sem sérti.

A vasúti feliratok kétnyelvűsítése érdekében a Felvidéken már több mint egy éve kampányolnak különböző magyar szervezetek, köztük a Magyar Közösség Pártja (MKP) is. A felvidéki magyar párt azt követően, hogy a Szlovák Államvasutak (ZSSK) elutasította több tucat magyar polgármester azon kérvényét, hogy a vasútállomásokon helyezzenek ki kétnyelvű feliratokat, saját erőből magyar nyelvű vasúti helységnévtáblák kihelyezésének sorozatát indította be.

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó