Scheppele szóáradata - szerinte az érvek "igazak, de félrevezetőek"
A The New York Times kedden Kim Lane Scheppele újabb írását közölte a Fideszről, az ARD német televízió pedig a Jobbikról közölt beszámolót.
2013. április 9. 14:04
Kapcsolódó anyagok
> Scheppele cikke

"A Fidesz nagyon együttműködő tud lenni nemzetközi partnereivel, amikor vagy abba egyezik bele, hogy korlátozza egy olyan hivatal jogkörét, amelyet már nem kell felügyelet alatt tartania, vagy abba, hogy megerősítse egy olyan intézmény függetlenségét, amelyet már biztosan  kézben tart" - írta Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora a Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász The New York Times-blogján hétfőn megjelent, legújabb vendégpublikációjában.

Scheppele a Magyarország, egy PR-offenzíva című, terjedelmes írásában egyebek mellett két magyar politikusnak az alkotmány negyedik módosításáról írt levelét bírálta. Az elsőt Martonyi János külügyminiszter intézte az EU-országok diplomáciai vezetőihez, a másikat pedig Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője írta a szerzőnek.

Az amerikai alkotmányjogász szerint a kormány erős jogköröket adott megbízható kezekbe. "És amíg az elég erős jogkörök elég megbízható kezekben vannak, a Fidesz szupertöbbsége meg tud zabolázni minden olyan jövőbeni kormányt, amely letér a Fidesz útjáról. Így ugyanaz az intézmény, amelyet a Fidesz domesztikált, erőszakossá válhat, amikor egy másik párt és nem a Fidesz lesz kormányon" - írta Scheppele.
http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/04/08/guest-post-hungary-the-public-relations-offensive/

Az ARD német országos közszolgálati műsorszolgáltató társaság a Jobbikról közölt beszámolót a Tagesthemen című televíziós híradóműsorában.

Az Antiszemitizmus: Magyarország probléma című beszámoló felvezetőjében a híradó műsorvezetője megjegyezte: "A zsidók ellen gyűlöletet prédikáló" Jobbikkal kapcsolatban az a "hajmeresztő", hogy nemcsak "néhány őrültről" van szó, hanem a magyar parlament harmadik legerősebb pártjáról, amelyet "még Orbán Viktor miniszterelnök sem utasít rendre". A budapesti beszámolóban a szerkesztő, Thomas Morawski egyebek között kifejtette: a magyarországi "zsidó szervezetek nem nyugszanak bele, hogy a kormány és a hatóságok taktikai okokból a szélsőjobboldaliakhoz dörgölőznek".
http://www.tagesschau.de/multimedia/video/sendungsbeitrag222078.html

MTI
  • Az EU Gondolatrendőrsége vadabb a volt Szovjetunióénál
    Bogár László: Van a feminizmus, amely destruktív indulattal harcol azért, hogy a nő ugyan biológiailag nagyon is nő maradjon, de szuperférfiként tarolhasson le mindent és mindenkit, főként a hímeket. Aztán van a transzgender, ami még nagyobb indulattal harcol azért, hogy egyáltalán ne is létezhessen lételméletileg sem az, hogy nő és/vagy férfi.
  • Aranyrögök az irodalmi bőségszaruban
    Soltész Márton: Péter számára nem létezett önmagáért való irodalmiság; az irodalmat, annak törzsi hagyományaihoz hűen közösségi élményt adó, rituális-szakrális gyakorlatként művelte, olyan tevékeny jelenlétként, amelynek áldásait mindenkor a közösség – elsősorban annak gondolkodó, önépítő tagjai – élvezi(k).
  • Globális cselekvés nemzetállami tettekkel
    Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés - húzta alá Áder János. Jelenleg az elnök szerint helyesen így hangzik: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.
MTI Hírfelhasználó