A költészet napja - Versmondási rekordkísérlet Nyíregyházán, 24 órás versolvasás Debrecenben
A legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordja dőlhet meg a költészet napja alkalmából tartandó programsorozaton csütörtökön Nyíregyházán.
2013. április 9. 14:45

    A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon, ebből az alkalomból számos kulturális rendezvényt tartanak az egész országban. Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központ és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár közös szervezésében zajlanak az idei programok, amelyek ez alkalommal a fiatalokra fókuszálnak - mondta el Kührner Éva, a könyvtár igazgatója az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón a szabolcsi megyeszékhelyen.

    A kétnapos rendezvény első, szerdai napján rendezik meg a versmondó versenyt, amelyen két kategóriát hirdettek meg: az ifjúságiban a 15-18 éves diákok jelentkezését várták, míg a speciálisban látás- és hallássérült, tanulásban akadályozott és mozgáskorlátozott fiatalok mutathatják meg tudásukat a szakmai zsűri előtt. Utóbbi csoportban 14 fiatal jelezte eddig részvételi szándékát, indulni egy magyar költő szabadon választott versével lehet - ismertette a részleteket az igazgató.

    A verselés párhuzamosan zajlik két helyszínen: a 25 indulót számláló ifjúsági kategória előadásainak a kulturális központ ad otthont - mondta Cservenák László, az intézmény igazgatója. Az ünnepélyes díjkiosztó azonban már a központ színháztermében lesz, a zsűri és a közönség által legjobbnak megválasztott fiatalok értékes könyvjutalomban részesülnek. Az ifjúsági kategória győztese a másnapi ünnepségen is elszavalhatja versét.

     Az esemény keretein belül csütörtök délután egy órától rendezik meg a "csúcsdöntést", azaz a legnagyobb létszámú versmondás magyarországi rekordkísérletét a megyeszékhely Bujtosi Szabadidő Csarnokában. Cservenák László tájékoztatása szerint a rekordot jelenleg 790 fővel Miskolc tartja: a nyíregyháziak a helyben született költő, Váci Mihály Én szőke városom című versét fogják egyszerre szavalni.

    Az iskolák által küldött előzetes regisztrációk szerint csaknem 1500 embernél tart a rekordkísérlet, de a rekord természetesen akkor lesz hivatalos és érvényes, ha ez a létszám valóban ott lesz és szavalni fog majd a Bujtosiban - jelezte az igazgató, hozzátéve, ha valóban ennyien jönnek el, akkor a Guinness-rekord megdöntése sem lesz lehetetlen.

    A csúcskísérleten csaknem háromszáz fogyatékkal élő, valamint vak és gyengénlátó diák is részt vesz majd a tervek szerint, utóbbiak a vers Braille-írásos verziója segítségével csatlakozhatnak a versmondókhoz - tette hozzá Cservenák László.

 

24 órás maratoni versolvasást szervez a Debreceni Művelődési Központ szerda déltől a költészet napja alkalmából - tájékoztatta Takács Hajnalka intézményi kommunikátor az MTI-t.

    Az egynapos, A vers néma. Adj neki hangot! című programot a központ Belvárosi Közösségi Házában tartják és azon - előzetes regisztrációt követően - minden verset mondani, olvasni, hallgatni szerető irodalombarát részt vehet. A versmaraton alatt minden órában egy-egy ismert debreceni közéleti személyiség olvassa fel kedvenc versét, és mesél a költészethez való viszonyáról - ismertette Takács Hajnalka.

Szintén szerdán indul a XI. Debreceni Költészeti Fesztivál, amelynek péntek estig zajló programjain a száz éve született Weöres Sándor életműve áll a középpontban. A Kölcsey Központban szerda délelőtt óvodásoknak szóló zenés irodalmi műsorral emlékeznek Weöres Sándorra, csütörtökön az Apolló moziban a költő Psyché című verses regénye alapján készült filmet vetítik, majd beszélgetnek róla Cserhalmi György színművésszel.

Péntek este Czeizel Endre genetikus tart előadást a Kölcsey Központban a költőgéniuszról, amelyet egy programzáró koncert követ. A Méliusz Központ könyvtárhálózatában Debrecen-szerte rendeznek szavaló-előadásokat, versmondó versenyeket és Weöres Sándor életét bemutató programokat.

A háromnapos fesztivál része lesz még az Acoustic Gallery koncertje magyar költők megzenésített verseivel, valamint a Kalkulációk című kerekasztal-beszélgetés a Balla Zsófia-Báthori Csaba költőházaspárral.

mti
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
MTI Hírfelhasználó