FruitVeB: nőhet az üvegházi termelés a termálenergia felhasználásának könnyítése miatt
Jelentősen, mintegy 200 ezer tonnával, évi 600 ezer tonnára is nőhet Magyarországon 2020-ig az üvegházakban megtermelt zöldség mennyisége a termálenergia felhasználásának megkönnyítése miatt - mondta az MTI-nek Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke kedden Budapesten.
2013. április 9. 15:31

    A FruitVeB elnöke kitért rá, hogy Magyarország a világon az első a mezőgazdaságban hasznosítható termálenergia tekintetében. Ennek ellenére ezt a lehetőséget az utóbbi időben a magyar termelők nem tudták maradéktalanul kihasználni, mivel a termálvíz hasznosítását számos körülmény nehezítette. Ezek közül a legfontosabb a mezőgazdaságban használt termálvíz visszasajtolási kötelezettsége volt, ami most megszűnik.


    Így Magyarország az üvegházi zöldségtermelésben Spanyolország és Hollandia után a harmadik helyre kerülhet Európában. A mintegy 2500-2600 hektáros fedett termőterület 2020-ig 1000 hektárral növekedhet szerény becslések szerint. Mártonffy Béla azonban azt sem zárta ki, hogy kedvező esetben a termésmennyiség nagysága akár meg is duplázódhat. Ennek hatására a mostani 350-400 ezer tonnás termésmennyiség, a legszerényebb becslés szerint is elérheti a 600 ezer tonnát.


    Ezért a FuritVeB üdvözli, hogy a törvényhozók megkönnyítették a termálvíz mezőgazdasági felhasználását. Ez az intézkedés főként a közép- és dél-magyarországi termelőket érinti, mivel a hajtatott növénytermesztés döntő hányada ezen a területen található - mondta Mártonffy Béla.

mti
MTI Hírfelhasználó