Észak-Korea elutasít mindenféle békés javaslatot
Ravasz trükknek minősítette és elutasította Észak-Korea vasárnap a tárgyalásokat szorgalmazó dél-koreai javaslatokat.
2013. április 14. 17:19

A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság szóvivője a KCNA észak-koreai hírügynökségnek adott nyilatkozatában kijelentette: ha Dél-Korea valóban tárgyalásokat akar folytatni, akkor „előbb fel kellene hagynia konfrontációra törekvő magatartásával”.

Pak Gun Hje dél-koreai elnök csütörtökön felajánlotta a szomszédos országnak a párbeszéd lehetőségét, és kijelentette, hogy „el akarja indítani a bizalom építését szolgáló folyamatot” a félszigeten. Azt javasolta, hogy első lépésként tárgyaljanak a két Korea határán lévő, közösen üzemeltetett keszongi ipari park működésének újraindításáról. Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter csütörtökön szintén felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, és vitassák meg a 2004-ben felavatott közös ipari park helyzetének normalizálását.

Alattomos gesztusnak tartják a javaslatot

Az észak-koreai szóvivő vasárnap alattomos és jelentéktelen gesztusnak nyilvánította Ju tárgyalási javaslatát, amelynek megítélése szerint az a valódi célja, hogy elleplezze az Észak lerohanására szőtt tervet. A párbeszéd felajánlása „ravasz trükk”, hogy elrejtsék mögé Dél-Korea konfrontációs politikáját, és félrevezessék a közvéleményt abban, hogy ki a felelős a keszongi ipari park válságba taszításáért – hangoztatta az észak-koreai illetékes. Hozzátette, hogy a feszültség kiéleződéséért a szokásos éves közös hadgyakorlatát megtartó Dél-Korea és az Egyesült Államok felelős.

Phenjan hétfőn jelentette be, hogy kivonja a munkásokat a különleges gazdasági övezetből, és egyelőre nem vesz részt az ipari park működtetésében. Több mint 120 dél-koreai vállalatnak van telephelye a két Korea határától tíz kilométerre, észak-koreai területen lévő ipari parkban, amelyben nagyjából 53 ezer észak-koreai munkás dolgozik. A dél-koreai munkásokat már egy héttel korábban kitiltották Keszongból az észak-koreai hatóságok.

Számos szöuli elemző úgy véli, hogy Észak-Korea nem enyhít háborús retorikáján, amíg a dél-koreai–amerikai hadgyakorlat be nem fejeződik. Dél-Korea és az Egyesült Államok Foal Eagle fedőnevű közös hadgyakorlata március elején kezdődött, s április végéig tart Dél-Korea déli és keleti partjainál.

Diákoknak adták ki magukat a BBC-stáb tagjai

Éles vita robbant ki vasárnap a BBC és az egyik legtekintélyesebb brit egyetem között, miután kiderült, hogy az egyetem Észak-Koreába látogató egyik tanulmányi csoportjához a brit közszolgálati tévétársaság egy álcázott forgatóstábja is csatlakozott, és titokban dokumentumfilmet készített az észak-koreai állapotokról.

John Sweeney, a BBC televízió Panorama című külpolitikai magazinműsorának újságírója magát phd-tanulmányokat végző kutatónak kiadva vett részt a London School of Economics (LSE) által szervezett túrán, és ugyancsak „kutatóként” utazó operatőrével rejtett kamerás felvételeket készített Észak-Koreában.

A filmet a Panorama a hétfő esti adásban tűzte műsorra, ám az egyetem vasárnap nyilatkozatban követelte, hogy a BBC ne sugározza a programot. Az LSE érvelése szerint a tanulmányúton részt vett hallgatókkal az utazás előtt nem közölték egyértelmű részletességgel, hogy egy titokban utazó BBC-stáb az utat dokumentumfilm készítésére kívánja felhasználni, és így nem volt kellő mennyiségű információjuk annak eldöntéséhez, hogy beleegyeznek-e a forgatócsoport jelenlétébe. Az egyetem szerint a csoport így súlyos veszélyeknek lett volna kitéve abban az esetben, ha az álcázott BBC-stáb még észak-koreai tartózkodásuk idején lelepleződött volna.

Az LSE tájékoztatása szerint Tony Hall, a BBC vezérigazgatója elutasította, hogy a dokumentumfilmet levegyék a Panorama műsoráról, és bocsánatot sem volt hajlandó kérni azért, hogy „az egyetem jó hírnevét csalásra használták fel”. A BBC szóvivője vasárnap kijelentette: a hallgatókkal az utazás előtt egyértelműen közölték, hogy a csoporttal tart egy BBC-stáb, és azt is, hogy emiatt az utazásnak fokozott kockázatai lehetnek. A szóvivő szerint a hallgatók figyelmét még arra a lehetőségre is felhívták az indulás előtt, hogy a BBC-forgatócsoport jelenléte miatt akár őrizetbe is vehetik őket, és a jövőben esetleg nem térhetnek vissza Észak-Koreába.

Az Egyesült Államok elkötelezett Japán védelme iránt

Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett Japán védelme iránt Észak-Korea fenyegetéseinek fényében, ugyanakkor kész tárgyalni Phenjannal bizonyos feltételek teljesülése esetén – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Tokióban.Három országot érintő északkelet-ázsiai körútjának utolsó állomásán Kerry Kisida Fumio japán külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat Tokióban, ahol a két diplomata arról állapodott meg, hogy megerősítik a háromoldalú együttműködést az USA, Japán és Dél-Korea között a Koreai-félsziget feszültségei miatt.

Az amerikai külügyminiszter azt hangsúlyozta: a koreai helyzetet békés eszközökkel kell megoldani, s Kim Dzsong Un észak-koreai vezető előtt „világos út áll”, ha tárgyalni akar az Egyesült Államokkal. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy Phenjan kész legyen tárgyalni a leszerelésről – húzta alá a két külügyminiszter.

Kisida a találkozót követően leszögezte: a két szövetséges állam nem engedheti, hogy Észak-Korea atomfegyvereket birtokoljon, Phenjannak be kell tartania korábbi, atom- és rakétaprogramja feladására vonatkozó, valamint a kommunista rezsim által elrabolt külföldi állampolgárokkal kapcsolatos vállalásait – közölte. „A kérdés az, hogy milyen lépéseket kell tennünk ahhoz, hogy ne csak az elmúlt évek körei ismétlődjenek” – fogalmazott amerikai kollégája, arra utalva, hogy Észak-Korea már számos alkalommal megígérte fegyverkezésének feladását, de mindig újrakezdte az atomprogramot.

MTI/MNOnyomán
MTI Hírfelhasználó