A nők a mélyebb hangú férfiakhoz vonzódnak
A külsőségek után a hang az, ami alapján egy új ismeretségben eldöntjük, hogy szimpatikus, vagy ellenséges-e az illető.
2013. április 17. 11:28
Kapcsolódó oldalak
> www.fulorrgegekozpont.hu

Léteznek vajon népszerű hangtípusok és befolyásolhatjuk-e az egyéni adottságokat, hogy megnyerőbbé tegyük a hangunkat?

Búgó, morgó, érces, vagy túl magas?

Kisgyermek- és óvodás korban a gyermekek hangképző szervei közt még nem fedezhetünk fel lényeges különbséget. Az egyéni eltérések jellemzően a kamaszkorban lezajló hormonális változások hatására jelennek meg – magyarázza Mosányi Emőke, a Fül-orr-gége Központ beszédtanára. A mutáció folyamata a férfiakat és nőket egyaránt érinti, utóbbi esetben azonban a változás kisebb mértékű. A hangszín változásának hátterében fizikai tényezők is szerepet játszanak: felnőtt korra férfiaknál a gége a születéskori méret ötszörösét éri el, a hangszalagok duplájukra, kb. 2 cm hosszúra nőnek, a férfiak hangszíne így rendszerint egy oktávval mélyebb, mint a hölgyeké. A hangfekvést a későbbi életkorban az életmódunkkal is befolyásoljuk, ennek legismertebb példája az erős dohányosoknál jelentkező rekedtes beszédhang.

Baritonok előnyben

Az egyéni hangszínek széles skálája ismert, de hanghordozásunk változik a kommunikáció során is. Másképp szólalunk meg, ha jó a kedvünk, ha fáradtak vagyunk és megint máshogy, ha veszekszünk. Ismerünk kimondottan magas hangú férfiakat és mélyebb hangtónusú hölgyeket is. A hangunk tehát külső megjelenésünkhöz hasonlóan személyenként eltérő lehet, és jórészt egyéni ízlés kérdése, hogy mely hangokkal szimpatizálunk első hallásra is. Úgy tűnik azonban, hogy létezik egy általános érvényű szabály is: David Puts, a Michigani Állami Egyetem antropológusának megállapítása szerint ugyanis a nők általánosságban inkább vonzódnak a mélyebb hangú férfiakhoz. Ennek magyarázata feltehetően a párválasztásban rejlik: egy mélyebb tónusú hang nyugalmat, biztonságot, önbizalmat jelképez. Mivel a férfiak hangjának mélyülésében hormonális hatások is szerepet játszanak, David Puts szerint a mélyebb hang olyan, mint egy „tesztoszteron hirdetés” vagyis a férfiasság szimbóluma is egyben.

A hangszín tanulható

Hangunk sokkal többre képes, mint gondolnánk, a legtöbben azonban a minimumot is alig hozzuk ki belőle. Professzionális hangképzésben többnyire csak a hangjukat hivatásszerűen használó színészek, énekesek részesülnek, pedig sokszor a hétköznapokban is hasznát vennénk az így elsajátított képességeknek. Az egyéni hangszínek gazdagításával, a hang magasságának és erősségének helyes használatával nemcsak magabiztosabbak lehetünk, de az egészségünket is védjük. A túlerőltetett, rosszul használt, hibás beszédlégzés miatt könnyebben kifáradhatunk, gyakrabban jelentkezhet rekedtség. A megfelelő beszédtechnika elsajátítása a terhelhető, tisztán csengő hanghoz is hozzásegít bennünket.

Mi a helyzet a nőkkel?

Az eredmények ugyan helyenként ellentmondanak egymásnak, azonban az összegzés alapján úgy tűnik, a túl magas hangszín nem teszi vonzóvá a hölgyeket sem. Egy 2007-es, Namíbiában végzett vizsgálat szerint ugyan a magasabb hangszínnel bíró hölgyek több gyerekkel, illetve unokával rendelkeztek. Ennek némiképp ellentmondanak a Harvard pszichológusának, David Feinberg eredményei, aki szerint a férfiak számára a mélyebb tónusú, levegős női hang a vonzó. Úgy tűnik, e téren továbbra is Marilyn Monroe az etalon.

www.orvostkeresek.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó