Nyílt levél Gréczy Zsoltnak
"Nézd meg az Elment az öszödöt. (Kapsz sajtójegyet) A látottak alapján pedig írj bátran, amit akarsz - ez az írástudók joga és kötelessége is."
2013. április 22. 12:00
Kapcsolódó anyagok
> Levél Balog Zoltánnak

Kedves Zsolt,

ez is egy nyílt levél, kérlek tedd közzé oldaladon.

Döbbenten állok a jelenség előtt: emberek nyilatkoznak, ítélkeznek, kritikát írnak egy játékfilmről, melynek csak hírét hallották, figyelemfelkeltő előzetesét láthatták, illetve azok gyűlölködéseit olvashatták, akik szintén nem látták...

Sokan máris tudni vélik: AZ ELMENT AZ ÖSZÖD "gyalázza" Gyurcsányt stb. 

Ez nem igaz - ki fog derülni a játékfilmből, amelynek legfontosabb célja: beszéljünk 2006-ról, az öszödi beszédről és következményeiről, melyek a mai napig hatnak. A filmbéli cella tökéletes drámai keretet ad a beszélgetésekre, visszaemlékezésekre - elvégre ez egy játékfilm...

Már csak pár nap a premierig, ki kéne bírni addig a szidalmazásokkal - de így, vaktában, információk nélkül? Ezek szerint sokaknak kényelmesebb nem gondolkodni, együtt harsogni a hivatásos gyűlölködőkkel. Azokkal, akik ebből élnek.

Nem értem: értelmiségi létedre hogy állhattál ebbe a kórusba. Még nyílt levelet is írtál a 2006-ról szóló filmet minimális, 5 millió forinttal támogató miniszternek - nyilván nem feltűnési viszketegségből. (Arra nem is merek gondolni, hogy talán azzal a szándékkal írtál, hogy vonja vissza a szerény támogatást. Nem, ez képtelenség...)

Javaslom nézd meg az Elment az öszödöt. (Kapsz sajtójegyet) A látottak alapján pedig írj bátran, amit akarsz - ez az írástudók joga és kötelessége is.
De engedd meg a filmkészítőknek is, hogy filmet forgathassanak arról, amit fontosnak tartanak, főleg ha életünket súlyosan érintő, immár történelminek számító témákkal foglalkoznak. Ráadásul egy magát demokratikusnak mondó pártnak a szekerét tolod, viselkedj is demokrataként.

Igaz, ez kicsit nehéz, de nincs más út, nincs más utunk.

Viszlát a moziban!

Dézsy Zoltán
rendező-producer
 

gondola
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó