Giró-Szász: Politikai döntés született
A számok alapján nyilvánvaló, hogy politikai döntést hozott az Európa Tanács monitoring bizottsága szerdai ülésén, ahol az ott ülők fele megalapozatlannak gondolta azt – fogalmazott Giró-Szász András kormányszóvivő a Duna Közbeszéd című műsorában.
2013. április 26. 11:17

Két raportőrt bíztak meg a jelentés elkészítésével, akik közül az egyik lemondott, mert úgy ítélte meg, hogy negatívan elfogult a dokumentum Magyarországgal szemben. A monitoring bizottság ráadásul 21:20 arányban, éppen hogy csak el tudta fogadni a jelentést, vagyis az ott ülők fele megalapozatlannak gondolta azt – értékelte az Európa Tanács döntését Giró-Szász András. Majd idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait: „monitoringozzanak csak nyugodtan, van sok minden, amit megtanulhatnak tőlünk”, így állunk hozzá – fogalmazott.

Hozzátette: a számok alapján politikai alapú döntés született, az összes szocialista, liberális és zöldpárti megszavazta a Magyarországot elítélő kezdeményezést, a néppártiak szembementek ezzel. Nincs mit szégyellnünk, a kormány minden lépése a magyar nemzet és az állampolgárok érdekeit szolgálja, valamennyi intézkedés demokratikus kereteken belül van, és nem jogállamellenes – hangsúlyozta.

Kormányülés Kémesen

Az ormánsági kihelyezett kormányülésre rátérve kifejtette: az Ős-Dráva program egy nagyon komplex projekt, amelynek a célja több elemen keresztül az, hogy az ott élők mindennapjait megváltoztassa, a megélhetésüket hosszútávon fenntartva megkönnyítse, ezért alapvető struktúrákhoz nyúl hozzá. Emellett az Ormánságtól nem messze, Pécs külterületén is komoly ipari park-beruházás megy végbe, ami munkahelyeket biztosít a környék lakói számára – részletezte a kormányszóvivő.

Hozzáfűzte, hogy 25 milliárd forint uniós forrás áll az Ős-Dráva program rendelkezésére, melynek egyik felét 2014-ig, a másikat 2014 után lehet felhasználni. A csütörtöki kormányülésen konkrét infrastrukturális döntések is születtek, az Ormánságot érintően egy drávai híd és kompkikötő megépítésére kerül sor, a pécsi elkerülő út munkálatai 2013 végén indulnak, és 2014 végén fejeződnek be. Ezen felül az M6-M60-as autópálya két helyen is eléri majd a határt: Eszéknél és a fő horvát csatlakozás irányában – sorolta Giró-Szász András.

A kormány határozott arról is, folytatta, hogy az Ormánság néhány szegény települését beemeli a szabad vállalkozási zónák területére, ami nagyfokú adó- és járulékkedvezményt jelent mindenki számára, aki ott vállalkozik és foglalkoztatást indít. Erre május végi határidőt vállalt a kabinet – húzta alá.

Az Ős-Dráva programban egy olyan vízkormányzás szisztéma kiépítése van benne, amely a Dráva vizét tárolva egy olyan öntözőrendszer-hálózatot hoz létre, amely aktivizálja az ottani mezőgazdasági termelést, továbbá újra fellendíti az állattartást is a növénytermesztés mellett – ismertette.

Sikeres a trafikpályázat

A trafikpályázat eredményhirdetésére rátérve Giró-Szász András leszögezte: a kormány a kezdetektől fogva világossá tette, hogy a 40 ezer értékesítési hellyel szemben 5-6 ezer családi alapon működő trafikot szeretne. Az 5400 kiosztott hely közül mintegy 3000 csak egy koncessziót nyert el, így a korábbiakhoz képest megtízszereződik a családok által üzemeltettek száma, továbbá biztosított lesz a fiatalkorúak kizárása is a dohányzásból – magyarázta.

A csütörtökön benyújtott egyéni módosító indítvány biztosítja majd a trafikosok megélhetését a 10 százalékos kiskereskedelmi árrés garantálásával, a szponzoráció szigorítása pedig megakadályozza majd, hogy az erős dohányipari cégek bekebelezzék a trafikokat – mutatott rá a kormányszóvivő.

hirado.hu nyomán
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó