Kemény válaszra készülnek: nem adják fel a trafikosok
Nem nézhetett bele a szocialista Tóth Csaba a trafikpályázatokba, ehhez ugyanis a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-t felügyelő minisztérium nem járult hozzá. A Demokratikus Koalíció flashmobbal tiltakozott a trafikmutyi miatt, a trafikkárosultak pedig perre készülnek. Az őket képviselő Magyar György szerint még vizsgálják a pályázatot, de már most több, súlyosan jogsértő, így akár peresíthető elemet is találtak.
2013. május 9. 10:35

„97 novemberében nyílt, és 97 novembere óta működik itt a boltom” – Csutora László már nem számít újoncnak a dohányboltos szakmában. Korábban máshol is üzemeltettek már boltot, sőt a családban is volt már olyan, aki dohánykereskedelemben dolgozott. Ő is pályázott, de nem nyert. Üzletén mégis kint van az: itt nemzeti dohánybolt nyílik tábla. Próbálja ugyanis kihozni a legtöbbet ebből a helyzetből.

„Ahogy megkaptam a pályázatot, következő nap megkeresett egy olyan személy, aki megkapta, és azt mondta, hogy választhatok, hogy vagy megveszi az üzletet, vagy bérli, vagy vele közösen dolgozom” – mondta az ATV-nek Csutora.

Közben több vesztes már perre készül. Az őket képviselő Magyar György ügyvéd szerint már most több, súlyosan jogsértő, így akár peresíthető elemet is találtak. Az ügyvéd szerint ilyen például a termékkör utólagos kiszélesítése, illetve ezzel kapcsolatban a pályázati határidő módosítása. „Nagyon nehéz megmagyarázni a trafikkárosultaknak, hogy ők nem másodrangú állampolgárok. Nem nézhetik meg a pályázatokat, titkosítják, menetközben megváltoztatják a játékszabályokat” – sorolta Magyar György ügyvéd.

Közben a politikusok is próbálkoznak. Érden több politikai és civil szervezet is azt szeretné, hogy a trafikosok majdani profitjából a településük is részesedhessen, például extra építményadó útján.

A Demokratikus Koalíció Budapesten tartott flashmobot. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy „a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium titkolja a kiskereskedelmi trafikpályázatok adatait”.

„Nemcsak a maffiával szövetkeznek, hanem egyenesen maffiakormány” – mondta Molnár Csaba, a DK alelnöke.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. központjában pedig a szocialista Tóth Csaba akart belenézni a pályázatokba. „Ezért jöttem el, ha nincsen takargatnivalójuk, akkor ezeket a pályázatokat én meg tudom nézni, és el tudom önöknek mondani utána, hogy mit láttam” – mondta még belépése előtt Tóth. Alig egy óra múlva már ki is jött a képviselő, a céget felügyelő minisztérium ugyanis nem járult hozzá, hogy belelapozzon az iratokba. „Lehetőség lett volna most arra, hogy tisztázzuk itt a botrány részleteit. Semmi mást nem kellett volna tenniük, mint megmutatják, belenézhetek, eloszlathatták volna a kételyeket. Én kénytelen vagyok arra gondolni, hogy valami rejtegetnivalójuk van” – mondta a szocialista politikus.

Közben a szocialisták közérdekű bejelentéseket tesznek az összes megyei főügyészségen. Ezzel azokat a visszaéléseket szeretnék felderíttetni, amelyek már a nagy nyilvánosság előtt is kiderültek. A pécsi MSZP szervezet elnöke szerint az ügyészségnek már az adatok napvilágra kerülésekor hivatalból is el kellett volna járniuk.

Ezzel párhuzamosan sajtóhírek szerint egymásra licitálva keresik a multicégek a trafikpályázat nyerteseit, hogy náluk nyissanak dohányboltot, hogy ne veszítsék el a vásárlóközönségük egy részét.  Pedig a kormány a multik kiszorításával indokolta a trafiktörvény tavaly szeptemberi elfogadását. Az Index.hu közben megszerezte a hazai kereskedelemi adatokat, amelyekből kiderül, hogy a multik legfeljebb a dohányforgalom harmadát adják csak. A cigaretta-eladások fele már most is hazai kisboltokban történik.

atv.hu
  • Bayer Zsolt: Na végre!
    Ez a néppárt nem az a néppárt. Az a néppárt – amelybe egykoron a Fidesz belépett – nincs többé.
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó