NOE: a család a gazdasági élet legfontosabb szereplője
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete sajtóközleménye a Családok Nemzetközi Napja alkalmából.
2013. május 15. 10:46

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete Alapszabályának egyik első és leglényegesebb eleme, hitvallásunk „az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése”.

Erre építették fel alapító tagjaink több, mint 25 évvel ezelőtt az egész Egyesületet, ezért védjük a családok érdekeit, szervezünk  nagycsaládos közösségeket, és igyekszünk minden erőnkkel tenni az értékek, elsősorban is a hagyományos családi értékek megőrzéséért.

A család a társadalom alapsejtje, melynek elsődleges szerepe van a jövő nemzedékek orientálásában. Fontos, hogy elismerést is kapjon, mint a jövő forrása, ne kelljen támogatások alanyává degradálódnia, hanem fiataljaink számára harmonikus érzelmi és anyagi hátteret tudjon biztosítani.

A család a gazdasági élet legfontosabb szereplője, anyagi helyzetének javulása a társadalmi költségvetés pozitív változását is magával hozza.

A NOE örömmel üdvözli az EU azon döntését, hogy a 2014-es év a Munka és a Családi Élet Összeegyeztetésének Éve lesz, párhuzamosan az ENSZ Családév 20 éves évfordulójával.

Örömmel üdvözöljük továbbá a kormánynak az elmúlt két évben hozott azon rendelkezéseit, melyek kiemelten a családok érdekeit szolgálják: az Alaptörvényben a családok védelmét, a családi adókedvezményt, az Erzsébet-programot, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében a nők foglalkoztatottságát növelő intézkedéseket  – csak a legfontosabbakat említve.

A munkáltatók közterheinek csökkentésével, az atipikus foglalkoztatás terjedésével, valamennyi korosztály foglalkoztatási rátája bővült, a 40-55 éves nők foglalkoztatásának mértéke pedig mára meghaladja az Európai Unió átlagát.

Az atipikus munkavégzés tapasztalataink szerint nagyon kedvező az édesanyák számára, szeretnénk, ha a jövő évben még tovább bővülhetnének, egyszerűsödhetnének a lehetőségek.

Nemcsak azért lényeges, hogy az édesanyák a gyermekekkel való néhány éves otthonlét után visszataláljanak a munkaerőpiacra, mert manapság egy keresetből nehéz eltartani egy családot, kiváltképp egy nagy családot, hanem azért is, mert fontos, hogy ők is, már felnövekedett gyermekeik mellett is társadalmunk sikeres, oszlopos tagjainak érezhessék magukat.

Az adókedvezményt a családok különböző mértékben tudják igénybe venni, de többségüknek nagy segítséget jelent a mindennapok költségvetésében.

Május 15-ét, a Családok Nemzetközi Napját méltó helyére az egyes társadalmak ilyen és ezekhez hasonló, a családosokat segítő rendelkezéseik teszik.

Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöksége

gondola
  • Béke poraira, MSZP!
    Szanyi kapitány leveleiben három fontos okot ír le azzal kapcsolatban, hogy miért jutott az MSZP a megszűnés vagy a teljes eljelentéktelenedés küszöbére.
  • A költségvetés célja az elért gazdasági eredmények megvédése
    A 2020-as költségvetés a családok támogatása mellett az eddig elért gazdasági eredmények megvédéséről és a folytatódó adócsökkentésekről is szól - mondta a pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlésben.
  • „Nemde minden porból van…?!” – Búcsú Franco Zeffirellitől
    Június 18-án délben szülővárosában, Firenzében végső búcsút vettek a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől. A Vatikáni Rádió olasz szerkesztősége 2013 nyarán, kilencvenedik születésnapja alkalmából készítette utolsó interjúját a művésszel. E beszélgetés egy részletét a Vatican News nyomán szerkesztve közöljük.
MTI Hírfelhasználó