Dinamikusan választanak az emberek utazási módot
Mivel lehet rábírni az embereket arra, hogy utazásaik során ahol lehet, a környezetbarátabb megoldást válasszák: biciklizzenek, vonatozzanak, buszozzanak?
2013. május 19. 08:16

Erre kereste a választ a két évig tartó USEmobility kutatás, amely idén márciusban zárult előremutató eredményekkel.

A projekt egyik fontos megállapítása, hogy az emberek sokkal dinamikusabban viselkednek utazási módjuk megválasztásakor, mint azt a jelenlegi, statikus modalsplit alapján várnánk. Ugyanis a USEmobility felmérés során a megkérdezettek fele azt válaszolta, hogy utazási szokásaikat az elmúlt öt évben megváltoztatták, azaz autóról közösségi közlekedésre álltak át, és fordítva.

Újszerű és meglepő eredménye a USEmobility kutatásnak, hogy milyen erősen befolyásolják az egyéni körülmények változásai a közlekedési módválasztást. A megkérdezettek több mint fele azt állította, hogy a bekövetkezett változások (költözés, munkahely, gyermekvállalás) központi szerepet játszott a választások újragondolásában.

További megállapítás, hogy a költségen, és gyorsaságon kívül kevés olyan tényező van, amely meggyőzi az embereket, hogy szálljanak át vonatra, vagy buszra. De fontos szerepet játszanak az ún. “lágy” tényezők is. Ezek közé tartoznak például a kényelem, tisztaság, a személyzet viselkedése, illetve a környezeti hatás is. 

A USEmobility projekt szakmai beszámolói konkrét javaslatokat adnak a döntéshozóknak, közlekedési szolgáltatóknak, civil szervezeteknek, hogy milyen irányba fejlesszék a tömegközlekedési szolgáltatásokat, hogyan formálják az emberek utazási szokásait. Ezen túl az Európai Bizottságnak stratégiai javaslatokat tettek a regionális közlekedési politika fejlesztésére.

A USEmobility kutatás részletes, szakmai eredményeit ezen a honlapon találja. www.usemobility.eu

Levegő Munkacsoport
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó