Magyarország kulturálisan Európa elválaszthatatlan része
A Magyarországot ért alaptalan támadások idején felül kell emelkedni a feszültségekkel teli politikai vitákon és rá kell mutatni, milyen mélyen összefonódott a magyar és az európai kultúra.
2013. május 18. 11:07

Móser Zoltán a "Valahol, Európában" című európai és magyar tájakat, embereket bemutató fotógyűjteménye ezt igyekszik bizonyítani. Az albumot Surján László EP alelnök védnöksége alatt bemutatták az Európai Parlamentben.

A 200 oldalas fotóalbum Európa építészeti motívumait, festményeit, szobrait, tájait és embereit párosítja, rámutatva a sokféleségben megbújó hasonlóságokra, egyezésekre. Az album a fotóművész 40 évnyi munkáját öleli fel, a képek híres és ismert európai helyeket mutatnak be párban alig ismert magyar falvak, tájak kincseivel. Hírt adnak a látható távolságról és a bennünk élő közelségről egyaránt. Ahogy Móser Zoltán fogalmazott: "Arról a távolságról, mely összeköt engem, téged, bennünket." Egymás mellé került a kötet bal-, illetve jobboldali lapján például a belgiumi Brugge és az erdélyi Torockó, az őrségi Pankasz és a hollandiai Maastricht, a gömöri Csetnek és az angliai Canterbury, Mostar és Segesvár, Assisi és Boldva, Siena és Rozsnyó, a szlovákia Gánócról (Gánovce) Szent Ágoston faragott arcmása és Delfiből a Kocsihajtó című szobor, illetve többek között egy görög parasztember és egy ipolyvarbói asszony.

„Magyarország be akarja mutatni, hogy Európa szerves része, a kultúra értekeire nyitott nemzet” - hangsúlyozta Surján László, az Európai Parlament alelnöke a könyvbemutatón. „Olyan világban élünk, amely teljesen összefonódott egymással. Móser Zoltán könyvéből kiderül, hogy ez nem mai jelenség, mióta a világ, világ, azaz mióta Európa, Európa, ez így volt” – hívta fel a figyelmet a kereszténydemokrata politikus.

A kötetet Kroó Norbert fizikus, akadémikus méltatta a brüsszeli bemutatón. Rámutatott: Európa nem földrajzi, nem is politikai fogalom. Az európaiság alapvető, meghatározó elemei közül kiemelte a keresztény kultúrát és az annak részét képező toleranciát, továbbá a demokráciát, valamint azt, hogy az európaiságot nem csak a sokszínűség, hanem sok-sok párhuzamosság is jellemzi. A Kárpát-medence pedig, ahogy a fényképek sora mutatja, Európa multikulturális lenyomata.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke beszédében kijelentette: Jó lenne, ha az EP-képviselők ugyanolyan lelkesedéssel foglalkoznának Európa közös ügyeivel, amilyen Moser Zoltánnak a téma iránti elkötelezettségében megnyilvánul.

EPP-HungarianPress
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
 • A baloldal nemet mondott a családok támogatására
  A baloldal ismét nemet mondott a családok támogatására - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó