Tűzpárbaj az izraeli-szíriai határon
Lövéseket adott le az izraeli hadsereg keddre virradóra a Golán-fennsík szíriai oldalára, ahonnan előzőleg átlőttek a határon – közölték Jeruzsálemben.
2013. május 21. 10:31

A hadsereg tájékoztatása szerint szíriai oldalról egy izraeli járőrt vettek célba, de senki sem sebesült meg, egy katonai jármű azonban megrongálódott. Az izraeli katonák viszonozták a tüzet és eltalálták annak forrását a közlés szerint.

Arról nincs értesülés, hogy ki támadott az izraeli katonákra és hogy szíriai oldalon vannak-e veszteségek. Az izraeli katonai rádióállomás azt jelentette, hogy egy héten belül ez volt a harmadik ilyen összetűzés az izraeli-szíriai határon.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismerte el. A szíriai lakosság zömmel elmenekült a fennsíkról, ahol zsidó telepesek alapítottak új városokat.

Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. Azóta, a szíriai belső válság két évvel ezelőtti kirobbanásáig, nyugalom uralkodott a Golánon.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó