Ízekre szedett Tavares-jelentés - 200 módosító indítványt nyújtott be a Fidesz
A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Gál Kinga vezetésével mintegy 200 módosító indítványt nyújtott be a két hete előterjesztett Tavares-jelentéshez.
2013. május 21. 18:03

A módosító beadványok célja, hogy törölje a hazai közjogi és politikai kérdésekbe minden jogalap nélkül beavatkozó, elfogadhatatlan pontokat, kijavítsa a dokumentum súlyos ténybeli tévedéseit és csúsztatásait, valamint felhívja a figyelmet azokra a jogintézményekre, amelyeket a jelentés más európai tagállam esetében nem, csak Magyarország esetében kifogásol. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja mindent meg fog tenni, hogy a Tavares-jelentés jelenlegi elfogult és súlyos tévedéseket tartalmazó formájában ne kerülhessen elfogadásra.

Ma délben zárult le a módosító indítványok leadási határideje Rui Tavares által Magyarországról készített jelentéshez. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja a jelentést, mind annak hazugságokon, tévedéseken és csúsztatásokon alapuló megállapításait, mind annak sértő stílusát. A több mint 30 oldalas jelentéshez Gál Kinga vezetésével az EP alapjogi bizottságának (LIBE) fideszes európai parlamenti képviselői – Gál Kinga mellett Hankiss Ágnes és Járóka Lívia - számos magyar és nem magyar néppárti képviselő támogatása mellett közel 200 módosító indítványt nyújtottak be.

A módosító indítványok egy része azoknak a pontoknak a törlésére irányul, amelyek a közösségi joggal szembemenve az EP hatáskörén messze túlterjeszkedve beavatkozna a hazai közjogi és politikai kérdésekbe. Az indítványok egy másik jelentős része a ténybeli tévedéseket és csúsztatásokat korrigálja, míg harmadik csoportja olyan kiegészítéseket tartalmaz, amelyek bemutatják, hogy a Magyarország esetében kifogásolt intézmények, jogszabályok mely más uniós országok alkotmányos rendszerében találhatóak meg, rámutatva a hazánkkal szemben alkalmazott kettős mércére. Egyes módosító indítványok szintén felhívják a figyelmet olyan esetekre is, amelyek valóban súlyosan sértették a jogállamiságot, így a 2006 őszén a Gyurcsány-kormány által elkövetett súlyos alapjogi jogsértések, amely eseteket azonban az EP baloldali többsége nem tartott aggályosnak és megtárgyalandónak.

A módosító indítványokban a fideszes EP-képviselők szintén kifogásolták, hogy a Tavares-jelentés nem határozza meg világosan és egyértelműen a demokrácia és a jogállamiság minden tagállamra egyformán érvényes normáit s olyan rendelkezéseket kér számon Magyarországon, amelyet más országtól nem követel meg. Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő – több más javaslata mellett - beadott egyik módosító indítványában a fentebbi okokra hivatkozva az egész jelentés törlésére és napirendről történő levételére is javaslatot tett.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja mindent meg fog tenni, hogy a Tavares-jelentés jelenlegi, elfogult és súlyos tévedéseket tartalmazó formájában ne kerülhessen elfogadásra.

.A módosító indítványokról a LIBE bizottsága várhatóan június második felében fog szavazni. A jelentés a júliusi plenáris ülésen kerül megvitatásra az Európai Parlamentben.

EPP-HungarianPress
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó