Nyilvános beszélgetésre várja Szilit az őszödi koronatanú
Szili Katalin volt szocialista házelnök volt az egyike annak a három politikusnak, akiknek szerepe volt az őszödi beszéd kiszivárogtatásában – állítja Szabó Bálint.
2013. május 25. 11:15

Három volt MSZP-s felső vezető hozhatta nyilvánosságra az őszödi beszédet. A Heti Válasznak interjút adott egy magát szemtanúnak valló férfi, aki azt állítja: ott volt, amikor a szocialista politikusok Rózsa-Flores Eduardo lakásán meghallgatták a felvételt. A hetilapnak az érintett szocialista politikusok keresztnevét is elárulta: Katalin, Imre, Ferenc.

Szabó Bálint annak a Rózsa-Flores Eduardónak a barátja volt, aki egy bolíviai kommandós akcióban halt meg. Azt állítja: 2006 nyarán épp nála volt, amikor vendégek érkeztek. Szabó a kisszobában maradt, Rózsa-Flores pedig a vendégekkel átment a nappaliba. Aztán nemsokára az őszödi beszéd szűrődött át az ajtón.

„A hang, az elég jellegzetes, hogy az ember megismerje, a stílus pedig, az rendkívül ütős volt” – mondta el a Hír TV-nek. Miután a felvételt meghallgatták, Szabó szerint beszélgetni kezdtek, csak ezt már nem lehetett érteni.

„Pár perc múlva az Eduardo bejött, kérte, hogy menjek át a dolgozószobába, én akkor átsétáltam, és ott láttam két nőt és egy férfit. És hát a látvány, az nyilván számomra sokkolólag hatott, hiszen mindhárom szereplőt ismertem vagy a közéletből, vagy akár személyesen is."

A férfit Rózsa-Flores arra kérte, hogy ne beszéljen senkinek arról, amit látott. „A kiszivárgást követően én újra beszéltem Eduardóval, számon kértem, és újra ugyanaz a mondat hangzott el: őrizd meg magadban ezt a titkot, amíg élek” – mesélte a Hír TV-nek.

Szabó egy ideig a Fibisz Vas megyei elnöke volt, most a Demokratikus Koalíció tagja. Állítása szerint idén februárban Gyurcsány Ferencnek is elmondta, amit látott. „Annyit tett hozzá, hogy az énáltalam elmondottak nagyfokú hasonlóságot mutatnak azzal, ami az ő fejében van” – mondta.
Baja harmadosztályú ponyvának minősítette

Szekeres Imre egész nap elérhetetlen volt. Szili Katalin közleményt adott ki. A volt házelnök lejáratási kísérletnek nevezte Szabó Bálint szavait. Azt írta: épp ő kezdeményezte az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról szóló dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Baja Ferenc pedig a Facebook-oldalán harmadosztályú ponyvának minősítette a Heti Válaszban megjelent interjút.

Gyurcsány Ferenc szerint mindenki összefogott ellene: az MSZP akkori vezetése és a jobboldal is meg akarta buktatni. A volt miniszterelnök egyébként 2011 nyarán egy lezárt borítékban átadta az MSZP elnökének, Mesterházy Attilának azoknak a politikusoknak a nevét, akik – szerinte – a beszédet kiszivárogtatták. Mesterházy azonban a borítékot a sajtó jelenlétében ledarálta.

„Amit a Heti Válasz ma írt, az nem teszi teljessé ezt a puzzle-t” – nyilatkozta Gyurcsány, szerinte ez „nem szolgáltat cáfolhatatlan bizonyítékot arra, hogy kik voltak a kiszivárogtatás hosszú láncában az első láncszemet alkotók, és arra sem, hogy hogyan folytatódott ez a lánc”.

Az MSZP a trafikmutyit hozta elő

Az MSZP szóvivőjének a hazugságbeszéd kiszivárogtatóiról is a trafikpályázatok jutottak eszébe. „A trafikmutyit bizonyítja egy hangfelvétel, ezen állításokat viszont semmi nem bizonyítja egyelőre” – fogalmazott Török Zsolt.

A Fidesz szóvivője szerint a baloldalon egymást is lehallgatták akkoriban. Hoppál Péter szerint azután, hogy kiderült, hogy a mai kormányerővel szemben viszont maffiamódszereket is képesek voltak alkalmazni, semmin nem lehet csodálkozni a baloldal vonatkozásában.

A szóvivő szerint amikor a baloldal botrányaiban újabb fejlemények vannak, akkor mindig a jobboldalt vádolják figyelemeltereléssel. 

A Gyurcsány-párt tagja az MTV Este című műsorában beszélt erről és kávézni hívta Szili Katalint, hogy beszéljenek az ügyről a nyilvánosság előtt. A férfi azt ígérte, hogy a következő napokban folyamatosan újabb információkat hoz majd nyilvánosságra.

Szabó Bálint pénteken Kiss Péter volt kancelláriaminisztert is megnevezte. A Demokratikus koalíció tagja azt állítja: az ügyben 5 baloldali és 3 jobboldali politikus érintett összesen, de azt cáfolta, hogy Szilvásy György volt titokminiszternek köze lenne a kiszivárogtatáshoz. Szabó egyébként ultimátumot adott az érintetteknek: ha 3 héten belül nem lépnek nyilvánosságra, ő áll elő konkrét bizonyítékokkal.

Három szocialista felső vezető hozta nyilvánosságra az őszödi beszédet – állítja egy magát szemtanúnak valló férfi, aki most a DK tagja. Gyurcsány Ferenc szerint továbbra sem lehet teljes bizonyossággal megtudni, hogy a felvételt ki szivárogtatta ki. Az MSZP szerint a jobboldal a trafikpályázatokról akarja elterelni a figyelmet. A Fidesz szerint a baloldalon egymást is lehallgatták.

hirtv.hu
  • Korszellem-fluiditás
    Négy tétel a pedofilellenes gyermekvédelmi törvény kapcsán
  • Felesége mentette meg egy szovjet tanktól
    Lőte Attila pályafutása során főszerepek és karakterszerepek sokaságát játszotta el, legnagyobb elismerése a közönség szeretete és a pályatársak iránta érzett megbecsülése. A színész ugyanakkor mindig nyíltan vállalta, hogy sosem tartozott klikkekhez, illetve nemzeti, konzervatív érzelmeit azokban az évtizedekben sem tagadta meg, amikor nyilvánvaló volt, hogy ezért nem fogják díjazni.
  • Orbán: Jankovics Marcell megmutatta, miért harcolunk
    Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a május végén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó