Leköröztük Európát
Márciusban európai szinten is az egyik legjobban teljesítők között volt építőiparunk, amelyet csupán Spanyolország és Románia előzött meg.
2013. május 26. 15:15

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 2,2 százalékkal bővült az építőipari termelés 2013 első negyedévében, ami az egyik legjobb mutató az Európai Unió tagállamai között. A friss statisztikák szerint Magyarországon kívül csak Lettországban és Litvániában bővült a termelés (1,4, illetve 0,4 százalékkal), miközben az Európai Unió többi tagállamában visszaesett az építőipar teljesítménye.

Magyarország tehát nem csak a régiós versenytársait előzi meg (Csehországban 4,6 százalékkal, Szlovákiában 3,5 százalékkal, Lengyelországban 4,9 százalékkal csökkent az építőipari termelés), de Németországnál (-0,6 százalék), az Egyesült Királyságnál (-2,4 százalék) és Franciaországnál (-3,8 százalék) is jobb adatokat produkált.

Még idő kell

– Örülnék annak, ha a korábbi évek negatív tendenciájának a végéről beszélhetnénk, de könnyen elképzelhető, hogy ez nem így van – mondta el az MNO-nak Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport vezetője. – Bár a kormány megtette a szükséges lépéseket az ingatlanszektor fellendítése érdekében, de a hitelezés továbbra is meglehetősen alacsony aktivitást mutat, így időnek kell eltelnie, hogy a lakásépítés beinduljon – tette hozzá. A szakértő szólt arról is, hogy a múlt évben meglehetősen alacsony volt a bázis, így egy kisebb mértékű bővülés is pozitívan hat.

A 2013 márciusában kötött új szerződések volumene 25,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések aránya 18,8 százalékkal nőtt, több ipari, illetve egészségügyi és egyetemi épületekre kötött szerződésnek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 30 százalékkal emelkedett. Márciusban több kisebb értékű, csatornázási, út- és vasút-felújítási munkára kötöttek szerződést.

Gödörben Portugália és Európa

Borsi szerint idén körülbelül 8 ezer új lakás épülhet, ami azt mutatja, hogy a magasépítés továbbra is gyengélkedik, míg a mélyépítés területén nagyjából rendben vannak a dolgok. Az európai adatok kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy annak a későbbiekben lehet hatása a hazai folyamatokra, mivel többek között a német gazdaság ütemét, ha késve is, de követi a magyar.

Havi szinten a legnagyobb visszaesés Portugáliában (-10,7 százalék), Csehországban (-7,6 százalék) és Szlovákiában (-5 százalék) volt, a legnagyobb növekedés pedig Romániában (+2,8 százalék), valamint Spanyolországban (+2,4 százalék). Éves összevetésben az élen Spanyolország (+16,6 százalék) és Magyarország (+9,9 százalék) szerepelt, míg Szlovénia (-31,8 százalék), Csehország (-19,0 százalék), Lengyelország (-16,9 százalék) és Portugália (-16,7 százalék) volt a sereghajtó.

MNO nyomán
MTI Hírfelhasználó