Gyógyszerek és a terhesség
Gyógyszereket nem lenne szabad terhességben alkalmazni, mert magzatkárosító (teratogén) hatásuk lehet.
2013. május 27. 12:33

Ebben a cikkben bemutatjuk, melyek a terhesség idején káros (teratogén, magzatkárosító) gyógyszerek, hogyan lehet elbírálni egy gyógyszer "adhatóságát" ebben a különleges állapotban, anyára és magzatra nézve egyaránt.

A nők nagy része a terhesség idején is valamilyen gyógyszeres kezelésben részesülhet, ezek lehetnek vényköteles szerek, amelyeket az orvos rendel, vénymentesen beszerezhető gyógyszerek, egyéb termékek, és lehetnek az ún. szociálisan elfogadott "drogok" mint pl. az alkohol, vagy a nikotin… Nagy általánosságban mondhatjuk, hogy gyógyszereket nem lenne szabad terhességben alkalmazni, mert magzatkárosító (teratogén) hatásuk lehet. Természetesen a dolgok ennél jóval árnyaltabbak.

Nyilvánvaló, hogy pl. egy nőnek, fennálló (krónikus) betegsége miatt, terhessége alatt is szüksége lehet egy adott gyógyszer szedésére pl. cukorbetegség http://www.egeszsegkalauz.hu/cukorbetegseg/ , epilepszia http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/epilepszia/epilepszia-diagnosztika-es-kezeles-101077.html

Ezekben az esetekben mindig gondos mérlegelést igényel, hogy mi a nagyobb kockázat: az anyai egészség védelme, vagy az esetleges magzatkárosító hatás.

Terhesség idején, ha a várandós nő valamely – akár egyszerűbbnek tűnő – kezelésbe kezd, mindig konzultálni kell orvosával, akár még a vitaminok, ásványi anyagok tekintetében is.

Gyógyszerek és a placenta


A terhesség alatt bevett gyógyszerek a placentán (méhlepényen) keresztül érik el a fejlődő magzatot, ugyanott ahol az oxigén és a tápanyagok is átjutnak. Hogyan érinthetik a magzati fejlődést?

 • Közvetlenül a magzatra hatnak, tehát direkt a teratogén hatás, melyek fejlődési rendellenességet, vagy magzati halálozást okozhatnak.
 • Módosítják a placenta működését, általában érszűkítő hatásuk révén, így kevesebb tápanyag jut át a magzatba: kisebb súlyú lesz és fejletlenebb, éretlenebb.
 • A méhizomzat kóros összehúzódását idézhetik elő (kontrakció), így csökken a magzati keringés, a végeredmény koraszülés lehet.


Több tényezőtől is függ a magzatra gyakorolt gyógyszerhatás:

 • a magzat fejlettségétől (terhességi trimeszter, stádium), és
 • a gyógyszer hatáserősségétől, dózisától.


A kora-terhességben (1. trimeszter) adott szerek "mindent vagy semmit" alapon hatnak, azaz a magzat elhal – vagy egyáltalán nem károsodik.

Ebben az időszakban a magzat a fejlődési (veleszületett) rendellenességeknek még igen ellenálló. A magzati szervek fejlődése utáni anyai gyógyszeres kezelés a magzaton inkább a születés időpontjára hat, vagy a növekedés és fejlődés üteme károsodik.

Terhességi gyógyszerkategóriák


Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) kidolgozott néhány ún. terhességi gyógyszerkategóriát, amelyekbe minden gyógyszert besorol. Ez igen gyakorlatias, mert gyorsan tájékoztatja az orvost, mit szabad adni, mit nem, illetve milyen feltételek mellett. (Nálunk e kategória-rendszer nem használatos, de az OGYI, a magyar gyógyszerhatóság minden gyógyszer alkalmazási előírásában külön pontban rögzíti a gyógyszer adásának feltételeit terhesség és szoptatás idején.)

Lássuk ezeket az FDA kategóriákat! (A-B-C-D-X)

Kategória/

Leírás

A

Ezek a terhesség idején legbiztonságosabban adható gyógyszerek, nincsen magzati kockázat.

B

Állatkísérletekben a szerek nem mutattak teratogén hatást, emberen viszont nem történtek erre vonatkozó vizsgálatok, vagy: Az állatkísérletek mutattak teratogén hatást, de emberen végzett vizsgálatok ezt nem erősítették meg.

C

Sem állatkísérletek, sem humán vizsgálatok nem történtek, vagy: Állatkísérletekben a gyógyszer teratogénnek bizonyult, de humán eredmények nincsenek erre vonatkozóan.

D

Bizonyított humán vizsgálatok szerint a gyógyszer magzatkárosító hatású, de a gyógyszer előnye az anya számára nagyobb, mint a magzatkárosító hatás, pl.: a terhes anya életveszélyes állapotba kerül.

X

A magzatkárosító hatás olyan mértékű, hogy ez bármilyen előnyt felülír, tehát a gyógyszer adása tilos.

 


A cikk 2. részében
http://www.egeszsegkalauz.hu/egeszsegtar/gyogyszerek-es-a-terhesseg-2-107224.htmlszerepel néhány példa a terhességi kategóriák gyakorlati alkalmazására, mint pl. szociálisan elfogadott szerek, (alkohol, nikotin, koffein), és drogok hatásai.

Felhasznált linkek:

http://www.egeszsegkalauz.hu/cukorbetegseg/

http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/epilepszia/epilepszia-diagnosztika-es-kezeles-101077.html

http://www.egeszsegkalauz.hu/egeszsegtar/gyogyszerek-es-a-terhesseg-2-107224.html

Dr. Székely Gábor, Egészségkalauz
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Szélsőségek fogságában
  A középmértéknek a védelme vált elsődlegessé, amelyet a balliberális gondolkodás nem tűr meg.
 • Operatív törzs: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást
  Egyre többen szegik meg kijárási korlátozással kapcsolatos intézkedéseket, és egyre több a büntetőeljárás is - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.
 • A családtámogatásokat bővíteni fogják, nem szűkíteni
  A családtámogatásokhoz nem nyúlunk - jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Novák Katalin hozzátette: ezeket a támogatásokat a jövőben is inkább bővíteni fogják, nem szűkíteni.
MTI Hírfelhasználó