Különös tünetek kullancscsípés miatt
Ötvenes, jó karban lévő férfit veseelégtelenséggel szállítottak kórházba, és az állapota rövid időn belül sokat romlott, a betegség gyorsan súlyosbodott.
2013. május 27. 12:39

Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyásza, kardiológusa, diabetológusa a kiváltó ok után kutatott.

Nem véletlen a romló vesefunkció

A romló vesefunkciónak mindig oka van, de a klasszikus indokok - például érelmeszesedés, örökletes betegségek, krónikus vesemedencegyulladás, cukorbeteség stb. - a betegnél nem voltak jelen. Dr. Marton Anna belgyógyászként azt vette fontolóra, mi lehet az a betegség, amire létezik gyógymód, hogyan lehetne a beteg életén fordítani. Éppen ezért olyan betegséget nem is keresett, amelyet nem lehet gyógyítani, csak tünetileg befolyásolni. A helyzet azonban egyre romlott, orvosai már művesekezelésre szánták a férfit.

- Amikor egy viziten előálltam az ötletemmel, és elmondtam, hogy kizárandónak tartom többek között a Borrelia fertőzés lehetőségét, kissé furcsán néztek rám. A laboreredmények, a szerológia azonban engem igazolt, így a beteg megkaphatta a Borrelia ellenes gyógyszereket és láss csodát, a vesefunkciói jelentősen javultak. Tökéletessé ugyan nem váltak, de nem szorult többé gyógyszeres kezelésre, különösen nem művesekezelésre. Az életminősége tehát összehasonlíthatatlanul jobbá vált és így végső soron akár a vesetranszplantációt is elkerülhette.

Orvul támadó fertőzés

Az alattomos, orvul támadó betegség, a Borrelia fertőzés nagyon ritkán, de okozhat romló vesefunkciót is. A közönséges kullancsok hordozhatják a Borrelia burgdorferi nevű ártalmas baktériumot, ami a Lyme kórt okozza. A fertőzés bekövetkeztekor a baktériumok a véráramba jutnak és bár az esetek egy részében a betegek a csípés után lázat, fejfájást, ízületi- és izomfájdalmakat, a csípés körül gyűrű alakú bőrpírt tapasztalhatnak, sokaknál semmiféle tünet nem jelentkezik.
-Norvégiában van egy betegem, aki ájulás miatt került a kardiológiára - mondja dr. Marton Anna, az Oxygen Medical belgyógyásza, kardiológusa, diabetológusa. -

Kiderült az anamnézis során, hogy valójában nem is ájult el, csupán nem érezte a lába alatt a talajt, "mintha vastag talpakon járna". Éppen ezért, ha például elhaladt mellette valaki, gyakran elvesztette az egyensúlyát és elesett, amit ájulásnak véltek. A vizsgálatok során rájöttem, hogy azért nem érzi a talajt, mert neuropátia vagyis idegkárosodás van mindkét lábában. Nála is kizárhatóak voltak a szokásos gyakoribb kórokok: nem volt alkoholista, diabéteszes vagy pajzsmirigy-beteg. Kiderült viszont, hogy sokat túrázik a hegyekben és bizony többször is megcsípte már kullancs. Emlékezett még egy olyan esetre is, amikor gyűrűszerű piros folt, tipikus kokárda alakú bőrpír jelent meg a csípés körül, amivel orvoshoz is fordult. Akkor egy ötnapos penicillinkúrát kapott, ami viszont nem elégséges a Lyme-borelliosis kezeléséhez. A korrekt diagnózis felállítása után azonban megkezdhettük a megfelelő kezelést. Az idegrendszeri szövődmények kezelése persze sokáig, akár évekig is tarthat, de a romlás megállítható és a tünetek kezelhetők.

A lényeg, hogy ha a beteg azt tapasztalja, hogy a tünetei nem szűnnek meg, esetleg súlyosbodnak vagy újabbak jelennek meg a gyógyulás helyett, forduljon ismét orvoshoz! Hatékony kezelés a betegségek túlnyomó részében csak pontos, egzakt diagnózis felállítása esetén lehetséges. 

oxygenmedical.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Nem érték el az elképzelt kihasználtságot a kerékpársávok
  Bár Budapest főpolgármestere gyakorló biciklistának tartja magát, gyanítottuk, hogy a Nagykörúton felfestett kerékpársávok nem igazán alkalmasak a nyugodt, biztonságos, egészséges tekerésre. Biztos, ami biztos, megnéztük, hányan használják ezeket. Nem sokan.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
MTI Hírfelhasználó