Varga: Minél kisebb hiányt szeretnék elérni
A nemzetgazdasági miniszter szeretné elérni, hogy ne legyen semmilyen hiány a költségvetésben, s nagyon várja, hogy Brüsszel után a hitelminősítők is lépjenek – derül ki Varga Mihály Népszabadságnak adott interjújából.
2013. június 1. 14:29

A tárcavezető a lap szombati számában közölt interjúban a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséről szólva kifejtette: a május 10-én meghozott kormányzati döntés intézte el a kérdést, ha az nincs, vélhetően nem pozitív döntést hoznak. Ezúttal is hangsúlyozta, hogy a kabinet nem tartotta szükségesnek ezeket az intézkedéseket, de elfogadta, hogy az Európai Bizottság dönt arról, Magyarország kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól. „Nem kockáztathatjuk meg, hogy 500 milliárd forintos uniós támogatást elveszítsünk, erre az országnak szüksége van, ezért egyenlegjavító intézkedésekről döntöttünk. Ezt a bizottság illetékesei elfogadták” – fogalmazott, hozzátéve: más kérdésben a magyar kormány kitart az álláspontja mellett, adott esetben hajlandók elmenni az Európai Bíróságra is.

 „Amikor kőkemény milliárdokról, támogatásokról volt szó, akkor a magyar kormány kész volt az álláspontját nem feladva alkalmazkodni. A költségvetés 300 milliárdos »túlhúzása« kényszer hatására, az 500 milliárdról való le nem mondás pedig belátás alapján történt. A kényszer és a belátás nem ugyanaz. Beláttuk, hogy Brüsszelt nem tudjuk meggyőzni az igazunkról” – mondta a miniszter.

Abban, hogy tovább kell csökkenteni az adósságszintet, hogy fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra van szükség, teljes mértékben egyetértenek az Európai Bizottsággal – fejtette ki. A kormány 2013-ban és 2014-ben olyan gazdaságpolitikát kíván folytatni, amely csökkenti az adósság szintjét. Vita a bizottsággal abban van, hogy szükség van-e rezsicsökkentésre vagy bankadóra. Az unió például szeretné, ha az utóbbi szintjét csökkentené Magyarország. „Szívesen mérsékelnénk a jövőben, de nem látom ennek a költségvetési fedezetét” – jelentette ki.

„Az egy számjegyű szja-kulcs hosszú távú cél, 600 milliárd forint pótlását nem tudnák most hirtelen megoldani” – közölte Varga. Szerinte a miniszterelnök azt fogalmazta meg, milyen kívánatos irányba kell elmozdulnia az adórendszernek. „Sok múlik azon, mikorra mozdul ki a magyar gazdaság számára kulcsfontosságú európai, illetve németországi piac a jelenlegi, recesszió közeli állapotából” – válaszolta arra a felvetésre, hogy mikor lesz egy számjegyű az szja.

Arra a kérdésre, hogy ha kormányra kerülnek ismét, maradnak-e a különadók 2015 után, azt válaszolta, erre térjenek vissza 2014 tavaszán.

A lap szerette volna azt is megtudni, mire kell a reklámadóból befolyó bevétel, hiszen a hiány megfelelő szinten van, s a bizottság sem kér többet. A miniszter erre úgy reagált: a pénzügyminiszterek tanácsa egyrészt június 21-én hozza meg a döntést, másrészt nem biztos, hogy az unióban elfogadott vagy az Országgyűlés által meghatározott hiánycél egybeesik az ő szakmai meggyőződésével. „Minél kisebb hiányt szeretnék elérni. Egyszer majd el kell jutni addig, hogy egyensúlyban lévő, hiány nélküli költségvetéssel zárjunk le egy évet” – közölte.

Varga Mihály az interjúban beszélt arról is, nagyon várja, hogy a hitelminősítők is lépnek majd. „Nincs olyan információnk, hogy felülvizsgálat alatt lennénk. De szorgalmaznánk egy ilyen lépést” – mondta.

MTI/MNO nyomán
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó