Ezután csókolózhatnak a fürdőben a melegek
2013. június 4. 15:29

"Megállapította a szexuális irányultságon alapuló jogsértést és megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) abban az ügyben, amelyet egy meleg pár indított az egyik budapesti gyógyfürdő ellen.

2012 márciusában egy meleg pár kereste fel a budapesti Király Gyógyfürdőt. Üldögéltek, beszélgettek, néha megcsókolták egymást – mint ahogy azt szerelmes párok egy fürdőben általában szokták. Magatartásuk azonban kiváltotta egy idősebb vendég ellenszenvét, aki sértő szavakkal követelte, hogy hagyjanak fel ezzel a magatartással. A vendég a fürdő alkalmazottainál is panaszt tett, akik ahelyett, hogy a zaklató vendéggel szemben léptek volna fel, távozásra szólították fel a meleg párt. A pár a Háttér Társaság a Melegekért egyesület jogsegélyszolgálatához fordult, majd eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt.

Az eljárás során a fürdő azzal érvelt, hogy a pár közerkölcsöt sértő módon viselkedett, és ezzel megzavarta a fürdő rendjét. A közerkölcsöt sértő magatartások körét a fürdő szerint a jelenlévő vendégek határozzák meg. Az EBH határozata azonban – az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatára hivatkozva – megállapította: a közerkölcs fogalma nem szükségszerűen esik egybe a többség értékítéletével, a jog feladata megvédeni a kisebbségeket a többség előítéleteitől.

„A szolgáltatóknak természetesen joguk van magatartási szabályokat előírni a vendégek számára, de azt nem tehetik meg, hogy más szabályokat állapítsanak meg, vagy a szabályokat szelektíven alkalmazzák az azonos nemű párok esetében” – mondta Dombos Tamás, a Háttér Jogsegélyszolgálat munkatársa. „Ez az eset csak a jéghegy csúcsa: jogsegélyszolgálatunkhoz tucatszámra érkeznek hasonló bejelentések, amelyek kapcsán azonban nem indul jogi eljárás. Az eset megmutatta, hogy igenis érdemes az ilyen sérelmek kapcsán a jog eszközeivel is fellépni.”

Az Egyenlő Bánásmód Határozata nem jogerős, a fürdő 30 napon belül kezdeményezheti annak bírósági felülvizsgálatát."

Háttér Társaság a Melegekért
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó