A magyarlakta területeket sújthatja leginkább a Duna a Délvidéken
Rendkívüli készültséget rendelnek el Szerbiában az érkező árhullám miatt, de a horvát vízügy szerint a Száván is gondok lehetnek.
2013. június 7. 11:11

Eszéken 200 ezer homokzsákot halmoztak fel. A magyarlakta településeken lehet a legkritikusabb a helyzet.

A magyarokat sújtja

Elsősorban a magyarlakta területeket érintheti a Duna áradása a Délvidéken. Horvátországban Vukovár és Eszék, míg Szerbiában Zombor és Belcsény szenvedheti meg leginkább az áradást.

A horvátoknak a természetvédelem segíthet

Várhatóan a jövő hét közepén éri el az árhullám a délvidéki területeket. A folyó Batina városánál éri el Horvátországot, és várhatóan rekordközeli 750 centiméter feletti szintet ér majd el - írja a horvátország.net.

A Duna magas vízállása visszaduzzasztja a Szávát és a Drávát is, ezért ezeknek a Dunához közeli szakaszán is védekezésre készülnek a horvát vízügyesek.

Zoran Đuroković, a Horvát Vízügy Duna-Dráva Vízterületének igazgatója, elmondta, hogy a Dráva parti Eszéken is védekezésre készülnek, ahol 200 ezer homokzsákot halmoztak fel.

A horvátországi területeknek ugyanakkor nagy segítséget jelent a Kopácsi-rét, a Duna-árterén lévő természetvédelmi terület, amely a reményeik szerint jelentős mennyiségű vizet vesz fel a folyóból, és így mentesíti az alatta lévő területeket.

Szerbiában evakuálásra lesz szükség

Đorđe Babić, a szerb belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó részlegének helyettes vezetője szerint június 12-e körül érkezik meg az árvíz a Vajdaságba. Babić szerint teljes a készültség, és folyamatosan figyelik a kritikus pontokat, ugyanakkor véleménye szerint Szerbiában nem kell a nyugat-európaihoz hasonló katasztrófahelyzetre számítani.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy rendkívüli készültség kihirdetésére lesz szükség. Emlékeztetett arra, hogy számos lakóház épült a Duna árterére, ahol evakuálni kell a lakosságot.

A jelenlegi előrejelzések szerint veszélybe kerülhetnek a magyarok lakta Zombor környéki víkendházak, valamint a szintén magyarlakta Belcsény községhez tartozó Bánostor és Cserőg, partmenti házai is. 

horvatorszag.net