"Az Audi itthon van Magyarországon"
Megkezdődött a sorozatgyártás az Audi új, 900 millió eurós győri járműgyárában; az eseményen Orbán Viktor az Audi szerepét méltatta abban, hogy Magyarország járműipari központtá válhasson.
2013. június 12. 18:35

A konszernvezérigazgatója pedig a győri gyárat az Audi egyik növekedési motorjának nevezte.

A 900 millió eurós fejlesztés eredményét jelképesen elindító gombokat az autóipari cég és anyavállalata, a Volkswagen-konszern, valamint a magyar kormány és a kisalföldi megyeszékhely képviselői nyomták meg.

Meghatározó partner az Audi abban, hogy Magyarország a régió járműipari központjává válhasson - mondta a miniszterelnök a szerdai avatóünnepségén.

"Az Audi itthon van Magyarországon" - jelentette ki Orbán Viktor, egyszerre emlékeztetve a húsz éve, "bizonytalan és kockázatos időkben" az országnak megszavazott, és azóta is élő bizalomra, valamint arra a támogatásra, amelyet az Audi a dunai árvíz károsultjainak nyújt.

Egyben köszönetet mondott azért, hogy az Audi Magyarország valódi szövetségese, a magyar emberek valódi barátja. Mint mondta, az új beruházás révén az eddigi 9557 mellett hosszabb távon újabb 2100 munkahely jön létre, a beszállítók révén pedig az Audi további 15 ezer embernek ad munkát.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarország végre egy valóságos gazdasági megújulás, az újraiparosítás éveit éli. "Az új gazdaságpolitika mára meghozta eredményét, a gazdaság a 2010-es álló helyzetből 2013-ra hármas fokozatba került; a magyar gazdaság jobban teljesít, de van még feljebb" - fogalmazott a miniszterelnök.

"A célunk egyértelmű: hogy az autóipar 21. századi csúcsminőségű termékeit minél nagyobb arányban Magyarországon és magyar emberek állíthassák elő. Az Audi ebben a törekvésünkben meghatározó partnerünkké vált" - jelentette ki Orbán Viktor. Szavai szerint az Audi jól példázza, hogy milyen sikereket érhetnek el a magyar és a német emberek, ha összefognak.

Rupert Stadler, az Audi AG vezérigazgatója arról beszélt, hogy az Audi Hungaria Motor Kft. a konszern egyik fontos eleméből a vállalatcsoport stratégiai pillérévé fejlődött az elmúlt két évtizedben. "Győri gyárunk az Audi növekedésének egyik motorja" - jelentette ki.

Felidézte: 180 lehetséges helyszín közül választották ki a kilencvenes évek elején a kisalföldi megyeszékhelyet, ahol ideális feltételekre találtak, miután kinőtte területét az ingolstadti gyár. Ebből nőtt ki a kapacitás és az innovációs képesség terén is rohamos fejlődést felmutató győri gyár. Utalt arra is: a becsvágyó növekedési terveket szövő Audi történetének legnagyobb fejlesztési programját indította el nemrégiben; ez két térségre, Észak-Amerikára és Ázsiára összpontosít.

A korábbi sikerek összessége volt meghatározó abban, hogy Győrt választotta most induló új járműgyára helyszínéül az Audi - mondta a létesítmény szerdai avatóünnepségén a járműgyártó magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Thomas Faustmann hangsúlyozta: az itt gyártott A3 limuzin lesz az első olyan modell, amelynek teljes gyártási folyamata Győrben zajlik.

Az elmúlt hónapokban felvett 2100 új munkatárssal 9200 közelébe emelkedett az Audi Hungaria Motor Kft. dolgozóinak létszáma.

Gerd Walker termelésért felelős ügyvezető a 900 milliós eurós beruházásról szólva elmondta: "Magyarország legnagyobb építkezési területe" 360 ezer négyzetméteres volt, ezen mintegy 100 ezer négyzetéternyi belső teret alakítottak ki. Körülbelül négymillió köbméter földet mozgattak meg, 150 ezer köbmétert betont, 90 ezer méternyi vezetéket beépítettek. A határidőre és költségkereten belül elkészült munkák több mint háromnegyedét magyarországi vállalkozók végezték.

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
 • Itthon 36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen
  Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 Híradója. Az esettel összefüggésben több mint 120-an kerültek hatósági házi karanténba.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
MTI Hírfelhasználó