Cameron: Szíria legalább kétszer bevetett vegyi fegyvert
A brit kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy a szíriai kormány legalább két alkalommal vegyi fegyvert, szarin ideggázt vetett be a felkelők ellen - mondta szombaton megjelent nyilatkozatában a brit miniszterelnök.
2013. június 15. 13:38

    David Cameron a The Gaurdian című vezető baloldali brit napilapnak kijelentette: a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.
A kormányfő szerint Nagy-Britanniának többet kell tennie a felkelők megsegítéséért, hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány még nem hozott döntést a szíriai kormány ellen küzdő erők felfegyverzéséről.


Cameron elmondta: a nyolc vezető ipari hatalom alkotta G8-csoport jövő heti észak-írországi csúcstalálkozóján megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai rezsimnek juttatott orosz fegyverek kérdését. Oroszország az elmúlt években is rengeteg fegyverrel látta el Szíriát, és naivitás lenne azt hinni, hogy ha a Nyugat nem segíti a szíriai ellenzéket, akkor Moszkva leállítja a fegyverszállításokat a szíriai kormánynak.


A brit miniszterelnök az interjúban kijelentette: igazuk van azoknak, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a szíriai felkelők soraiban vannak szélsőségesek is, akiket nem szabad segíteni. Ha azonban erre hivatkozva a nemzetközi közösség a szíriai ellenzék mérsékelt csoportjaitól is megtagadja a segítséget, az a szélsőségesek megerősödését eredményezné - mondta Cameron a brit lapnak.


A kormányfő kijelentette azt is, hogy a hétfőn kezdődő G8-csúcson szeretné hivatalos megállapodás aláírására rábírni a csoport többi vezetőjét az adóelkerülés elleni közös fellépésről. Cameron szerint fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy egyes vállalatok homályos fedőcégeken keresztül menekítik ki jövedelmeiket adóparadicsomokba az adózás elől.


Az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös fellépésről már a világgazdaság teljesítményének hozzávetőleg a felét adó hét vezető ipari hatalom, a G7 (azaz a G8, leszámítva belőle Oroszországot)pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői is megállapodtak május végi angliai értekezletükön.


Az adóelkerülés elleni fellépésről a találkozó után George Osborne brit pénzügyminiszter kijelentette: a G7-csoport álláspontja szerint minden országnak részt kell vennie a jövedelmek kimenekítésére szolgáló adómenedékek felszámolásában. Osborne kijelentette azt is, hogy a brit kormány ebben az ügyben "keményen fellép" még a Korona függő területeivel és egyéb brit tengerentúli területekkel szemben is. 

mti
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Polgármestert és jövőt választanak Győrben
  – A kabinethez hatékonyan tudom közvetíteni Győr érdekeit, hiszen mások mellett a pénzügyminiszterrel és a belügyminiszterrel is egyeztettem az újfajta gazdasági kihívások és a közbiztonság kérdéseiről, de legfőképp a megoldások lehetőségeiről – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje. Dézsi Csaba András jelezte, ha a ő nyeri meg a választást, akkor a közgyűlésben meglesz a többsége ahhoz, hogy végrehajtsa városépítő programját.
 • Egy vezérlő elvünk van, hogy helyreálljon a normalitás
  Sajnos az Európai Néppártban sokan vannak, akik liberálisabbak akarnak lenni a liberálisoknál is, a néppárt eltolódott balliberális és a bevándorláspárti irányba. A Fidesz azonban keresztény-konzervatív párt marad, nekünk nem a fejléc, nem a házszám a fontos, hanem az értékalapú azonosság és a magyar emberek érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter.
 • Szúrja a szemét a székely kapu Újpest balos többségének
  Hetek óta egy székely kapu borzolja a kedélyeket Újpesten. A székely kaput Újpest testvértelepülése, Csíkszentgyörgy adományozta a kerületnek, amelynek az előző, fideszes többségű vezetése már megtalálta és ki is jelölte méltó helyét.
MTI Hírfelhasználó