Cameron: Szíria legalább kétszer bevetett vegyi fegyvert
A brit kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy a szíriai kormány legalább két alkalommal vegyi fegyvert, szarin ideggázt vetett be a felkelők ellen - mondta szombaton megjelent nyilatkozatában a brit miniszterelnök.
2013. június 15. 13:38

    David Cameron a The Gaurdian című vezető baloldali brit napilapnak kijelentette: a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.
A kormányfő szerint Nagy-Britanniának többet kell tennie a felkelők megsegítéséért, hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány még nem hozott döntést a szíriai kormány ellen küzdő erők felfegyverzéséről.


Cameron elmondta: a nyolc vezető ipari hatalom alkotta G8-csoport jövő heti észak-írországi csúcstalálkozóján megvitatja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai rezsimnek juttatott orosz fegyverek kérdését. Oroszország az elmúlt években is rengeteg fegyverrel látta el Szíriát, és naivitás lenne azt hinni, hogy ha a Nyugat nem segíti a szíriai ellenzéket, akkor Moszkva leállítja a fegyverszállításokat a szíriai kormánynak.


A brit miniszterelnök az interjúban kijelentette: igazuk van azoknak, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a szíriai felkelők soraiban vannak szélsőségesek is, akiket nem szabad segíteni. Ha azonban erre hivatkozva a nemzetközi közösség a szíriai ellenzék mérsékelt csoportjaitól is megtagadja a segítséget, az a szélsőségesek megerősödését eredményezné - mondta Cameron a brit lapnak.


A kormányfő kijelentette azt is, hogy a hétfőn kezdődő G8-csúcson szeretné hivatalos megállapodás aláírására rábírni a csoport többi vezetőjét az adóelkerülés elleni közös fellépésről. Cameron szerint fel kell számolni azt a gyakorlatot, hogy egyes vállalatok homályos fedőcégeken keresztül menekítik ki jövedelmeiket adóparadicsomokba az adózás elől.


Az adócsalás és az adóelkerülés elleni közös fellépésről már a világgazdaság teljesítményének hozzávetőleg a felét adó hét vezető ipari hatalom, a G7 (azaz a G8, leszámítva belőle Oroszországot)pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői is megállapodtak május végi angliai értekezletükön.


Az adóelkerülés elleni fellépésről a találkozó után George Osborne brit pénzügyminiszter kijelentette: a G7-csoport álláspontja szerint minden országnak részt kell vennie a jövedelmek kimenekítésére szolgáló adómenedékek felszámolásában. Osborne kijelentette azt is, hogy a brit kormány ebben az ügyben "keményen fellép" még a Korona függő területeivel és egyéb brit tengerentúli területekkel szemben is. 

mti
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Baloldali tömb formálódik Gyurcsány Ferenccel szemben
  Legutóbb a Momentum elnöke fogalmazta meg, mit gondol Gyurcsány Ferenc vezérszerepéről. Közben az MSZP már azon aggódik, hogy a belviszály a 2022-es választási esélyeket is veszélyezteti – hangzott el az M1 Híradójában.
 • Jakab Péternek arra sincs energiája, hogy a Facebookon politizálgasson
  Élesen bírálta a Siófokon kétnapos éhségsztrájkba kezdő Jobbik-alelnököt Varga-Damm Andrea. A független képviselőnek a párt elnökéről sincsen jó véleménye. Jakab Péter féléves működését magunk is mérlegre tettük. Az egykori szóvivő könnyűnek találtatott, az alpári parlamenti felszólalások mögött egy lagymatag politikus bújik meg.
 • Nagy baj van Amerikában
  A vélemények egy-egy okot neveznek meg a konfliktus forrásaként, elhanyagolva a probléma sokszínűségét.
MTI Hírfelhasználó