Londonban megünnepelték a királynő "hivatalos" születésnapját
Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját.
2013. június 15. 14:02

    A több évszázadra visszanyúló ceremóniának az idén különleges jelentőséget adott, hogy a 87 esztendős királynő - a nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója - ebben az évben ünnepli koronázásának 60. évfordulóját is.


Az addigi Erzsébet hercegnő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján, 26 évesen lett az Egyesült Királyság uralkodója, és csaknem másfél évvel később, 1953. június 2-án koronázták meg a londoni Westminster-apátságban.


Az uralkodó "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour.
Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.


A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás miatt általában nem lehet nagyszabású szabadtéri rendezvényt tartani, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.


Az elgondolás ezúttal is félig-meddig bevált: London népe szombaton ősziesen hűvös, felhős, szeles, de alapvetően elviselhető időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.
A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.


A szombati születésnapi ceremónián - hosszú évek óta először - nem volt jelen Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 92 esztendős férje, akin az udvar által közelebbről nem részletezett betegség miatt a napokban "feltáró jellegűnek" minősített hasi műtétet hajtottak végre.
Az agg herceg a hivatalos tájékoztatás szerint még legalább egy hetet kórházban tölt, és orvosai utána is két hónapi pihenést rendeltek el számára.
Jelen volt viszont Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg - a királynő unokája - kilencedik hónapban járó várandós hitvese. Katalinnak a szombati születésnapi ceremónia volt az utolsó nyilvános megjelenése a hercegi gyermek hamarosan várható érkezése előtt.


A királynő és unokatestvére, a kenti herceg - aki Fülöp helyett kísérte az uralkodót - ugyanazzal az 1881-ben készült fedett hintóval érkezett az ünnepség helyszínére, amelyben Erzsébet, akkor még hercegnőként, 1947. november 20-ai esküvője ceremóniájáról utazott újdonsült férjével, Fülöp herceggel a Westminster apátságból a Buckingham-palotába.


A királynő - mint minden születésnapján - az idén is magas kitüntetésekben részesítette számos alattvalóját.
Az idei születésnapi ceremónia előestéjén ismertetett 120 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1180 név sorakozik, köztük Rowan Atkinson színészé, az egész világot könnyesre nevettető balfácán, Mr. Bean megtestesítőjéé.
Atkinson a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatának címét (CBE) veheti át, a színjátszás műfajában kifejtett teljesítményéért és jótékonysági tevékenységéért.


Ugyanebben az elismerésben részesült Thomas Heatherwick brit mérnök, aki a londoni olimpiai stadion lángjának kandeláberét tervezte.
Adele, az Oscar- és Grammy-díjas, sokszoros slágerlista-vezető fiatal londoni énekesnő és dalszerző - aki a legújabb James Bond-epizód, a Skyfall filmdaláért vehette át az idén az Oscar-szobrot - szombattól a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) titulust viselheti.


A Sir előnév használatára feljogosító lovagi rangra emelte II. Erzsébet királynő mások mellett Anish Kapoor szobrászművészt, a londoni Olimpiai Park fölé magasodó 115 méteres Orbit kilátószobor alkotóját. Az Orbit a legmagasabb szobrászművészeti alkotás Nagy-Britanniában. 

mti
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Többször kellett bravúr a megmaradásunkhoz
  Fájdalmas, hogy Trianon után száz évvel változatlanul nagy magyar tömegek élnek idegen fennhatóság alatt. A magyar kormány ebben a helyzetben azt teszi következetesen, ami egyedül lehetséges: megerősíti a magyarság pozícióit a térségben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Péter.
 • Bayer Zsolt: Udvarhelytől Fiuméig
  „Marosvécsen, a kastély kőasztalánál pedig ott ül a fél magyar irodalom.”
 • Semjén Zsolt: Trianon
  Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke beszédet mondott Csurgón a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, Szászfalvi László kereszténydemokrata országgyűlés képviselő meghívására a helyi országzászlónál.
MTI Hírfelhasználó