Iszapömlés - Újra megismétlik az eljárást
Újra megismétlik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását.
2013. június 18. 09:17

    Szabó Györgyi tanácsvezető bíró a keddi tárgyalási nap kezdetén ismertette: az egyik ülnök a kórházi kezelése miatt nem tud részt venni a bíróság munkájában, az új ülnök személye miatt a tárgyalást elölről kezdik az eddig felvett bizonyítási anyagok ismertetésével. A június 18. és 21. közötti tárgyalássorozatra beidézett tanúk meghallgatása ezért ezen a héten nem történik meg - tette hozzá.


    A keddi tárgyaláson a vádirat újbóli ismertetése kezdődött el.


    A tavaly szeptember 24-én indult büntetőper tárgyalását az idén februárban is elölről kellett kezdeni, mert akkor is megváltozott a büntetőtanács összetétele, új ülnök kapcsolódott be a tanács munkájába. Akkor a tavaly szeptembertől megtartott tárgyalási napok mintegy tízezer oldalnyi iratanyagát tárgyalták újra, a lényeges eljárási cselekmények megismétlésével együtt.


Az ismétlés februárban három napot vett igénybe, mivel azonban azóta az ügyészség által meghallgatni indítványozott tanúk több mint felét meghallgatták, a mostani iratismertetés több mint hat napig tarthat.


Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben.


Az ügyész a 91 oldalas vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A vádirat szerint a nem megfelelő üzemeltetés, az ellenőrzési és monitoringrendszer hibáinak együttes hatása vezetett a vörösiszap-katasztrófához, a vádlottak - akik akkor valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak - a hatóságokat, külső szervezeteket és a lakosságot nem értesítették a katasztrófáról, és késve adtak jelzést a MÁV-nak és a zöldhatóságnak. Mentésre irányuló intézkedést a katasztrófa után a vádlottak egyike sem tett, és elmulasztották a segítségnyújtást is.
A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. 

mti
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
  • Szombattól megnyithatnak a teraszok és módosul a kijárási tilalom
    Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó