Receptek a hőség ellen
Bágyadtság, étvágytalanság, semmi vagy minimális életkedv: 35 fok felett még a legelszántabb nyárimádók is csökkentett üzemmódban működnek, legyen szó a napi teendők elvégzéséről vagy az olyan alapfunkciók ellátásáról, mint az evés-ivás. Összeszedtük a legnyáribb receptjeinket, hátha segítik a túlélést.
2013. június 22. 09:10

A nyári melegben a legtöbb ember étvágya csökken. Ennek oka, hogy a megnövekedett külső hőmérsékletben a szervezetnek nincs szüksége annyi táplálékra a hőmérséklete fenntartásához, mint nagy hidegben. Sőt, a feladat éppen a megemelkedett testhő csökkentése különböző módszerekkel (például izzadással). A tápanyagbevitel megemeli a testhőmérsékletet, egy 1984-es tanulmányban például bebizonyították, hogy 50%-kal több kalória akár 47%-kal is megemelheti az étel termikus hatását.

Az étel termikus hatása (TEF) azt jelenti, hogy a bevitt táplálékot a szervezet energiabefektetés segítségével tudja csak lebontani és megemészteni. Egy másik, 1936-os kísérlet során kiderítették, hogy ha valaki marhahússal és paradicsommal zabálja tele magát, akkor az étkezés után egy órával is melegebb lesz a bőre 2 Celsius-fokkal. A nyári hőség alatt tapasztalt étvágycsökkenés tehát egyfajta védekező reakció a szervezet részéről. Enni viszont nyáron is kell, úgyhogy összegyűjtöttünk a Táfelspiccről minden olyan receptet, ami a hőségben jóleshet.

 

Levesek

A nagy melegben a folyadékpótlás elengedhetetlen, nem véletlen, hogy ilyenkor a leveseket mindenki jobban kívánja - hogy aztán forróra vagy jéghidegre esküszik valaki, az már személyes ízlés kérdése.

A szakértők és a szubtrópusi éghajlaton élők egyetértenek abban, hogy a forró italok és levesek fogyasztása rövid távon ugyan pokol, hiszen tovább emeli a testhőt, viszont az ennek következtében hamarosan beálló izzadás és a párologtatás kiváltotta lehűlés miatt középtávon már kifizetődik a forró levesek fogyasztása. Mivel a melegben jobban esnek a friss, fanyar, könnyű ízek, érdemes a nyár olyan sztárjaihoz fordulni, mint a sóska, a paradicsom vagy bármi, amibe mentát teszünk.

További nyári levesek:

Salmorejo, Gazpacho, Ajo blanco, Paradicsomos dinnyeleves, Kukoricaleves chipotléval, Csilis tökleves

 

Húsok

Vagy nagyon elvetemültnek, vagy csúcsragadozónak kell lenni ahhoz, hogy 35 fok fölött is nagy, zsíros cupákokra izguljunk - nem is tesz jót az emésztőrendszernek, ha ilyenkor zsíros ételekkel terheljük, mert a zsír kifejezetten nehezen emészthető, és minden zsíros ételnek magas a termikus hatása. Ha tehát repetázunk a körömpörköltből, ne csodálkozzunk, ha utána csak vöröslő fejjel tudunk ülni körülbelül két órán keresztül. Ha mindenképpen húst szeretnénk, válasszunk valami könnyebbet, mint a carpaccio, vagy valami belsőséget, például ezt a közép-amerikai zúzabefőttet.

 

Hal és egyéb tengeri állatok

Noha ezek egytől egyig kiváló alternatívái a húsnak (gazdag fehérjeforrás, sokkal könnyebben emészthető, nem zsíros, illetve a zsírok többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak), a hazai halfogyasztás általában a karácsonyi időszakra korlátozódik. Pedig a nyári meleg szinte követeli az olyan pofonegyszerű, de fantasztikus megoldást, mint a hideg citromlében "főzött" ceviche vagy a lazaccarpaccio, ha pedig édesvízi halra bukunk, akkor érdemes megpróbálkozni ezzel a zöldséges pontylevessel, ami izgalmas lesz a megszokott paprikás halászlékhez képest.

További tengeri állatok:

Tintahal mángoldlevelekkel, Feketekagylós tészta paradicsommal, Feketekagyló-leves, Paprikás bébipolip, Tintahalas tagliatelle, Garnélás töltött uborka

 

Egytálételek

Adja magát a lecsó és változatai. Szezonja is van, egyszerűen kész, nincs vele sok bíbelődés. Ráadásul a végtelenségig variálható: mi ismerünk olyan embereket, akik egész nyarakat képesek kizárólag lecsón és különböző fajtáin (ratatouille, peperonata, saksuka) élve átvészelni. A vietnami ihletésű nyári tekercsek (cukorborsós-mentás, sóskás-lazacos, zöld) például annyira pofonegyszerűek, hogy még főzni se nagyon kell, csak a lapokat beáztatni, úgyhogy ideális azokra az időkre, amikor nemhogy enni, de mozogni sem nagyon van kedvünk.

További egytálételek:

Szalonnás sóskapite, Ribollita, Marinált padlizsán, Tojásos nokedli, Fetás uborkatekercs, Tejszínes tök, Korianderes rizottó, Tökfőzelék

 

Italok

Limonádé, limonádé, limonádé. Sóskás limonádé. Aztán ott vannak a házilag készíthető szörpök, mint a gyömbéres eper vagy a rebarbara. És ugyan még mindig nem érkezett meg Magyarországra a komolyabb shrubőrület (talán majd 2015-ben), aki szereti az igazán vagány frissítőket, rámegy ezekre az ecetes-gyümölcsös cuccokra. Szilvás, szedres, narancsos.

További hűsítő italok:

Házi rizstej, Zelleres paradicsomlé, Céklalé, Gyömbéres répalé, Almalé, Körtelé, Sangrita, Long Island ice tea, Mojito, Caipirinha, Sörös margarita, Rostos ribizliszörp, Bellini, Spritz, Gyömbérsör, Jeges tea, Michelada

 

Saláta

Nyári alapétel. Friss, könnyű, ehetjük húsokhoz is, de önmagában is, és megunhatatlan. Akár olyan klasszikusokban gondolkozunk, mint a sopszka és a caprese, akár olyan pikáns változatban, mint a chipotlés coleslaw vagy a petrezselyemmel gazdagon megpakolt tabulé, nem nagyon lesz problémánk az elfogyasztással.

További saláták:

Csípős narancssaláta, Sóskasaláta, Spenótsaláta, Tzatziki, Uborkasaláta, Quinoasaláta, Sültzöldség-saláta, Narancsos datolyás vöröskáposzta-saláta, Langyos kecskesajtsaláta, Rukola balzsamecettel, dióval parmezánnal, Gránátalmás bulgursaláta, Narancssaláta, Csípős mogyorós tésztasaláta, Zöldfűszeres sárgadinnye-saláta, Szuperzöld saláta, Mentás zöldbabsaláta, Mentacsimicsurri, Korianderes avokádó, Nizzai saláta, Édes savanyú káposztasaláta, Mazsolás káposztasaláta, Guacamole, Csirkemellsaláta, Kókuszos mentasaláta, Ecetes zöldbab, Panzanella, Káposztasaláta, Gyömbéres céklacarpaccio, Céklás káposztasaláta, Wasabis káposztasaláta

 

Desszert

Ha a hideg gyümölcs helyett ennénk valamit, akkor a fagyi adja magát. Ha pedig van kedvünk és időnk otthon nekilátni, akkor van hozzá pár jó receptünk: csokis, joghurtos eper és a kissé talán meredeknek hangzó, de nagyon kellemes sajtkrémes citromfagylalt. A másik nyári alapdesszert a tejberizs, ezt hidegen és melegen is lehet fogyasztani, és gyümölcsökkel, fűszerekkel szintén rengeteg variáció készíthető. Itt egy kókusztejes-lime-os.

További édességek:

Mézes-pisztáciás görög joghurt, Citromkrémes görög joghurt, Almás linzertorta, Meggysörbet, Kávégranita 

 

Egyebek

Citromos-fetás mártogatós, Hummusz, Adzsika, Pikáns zellerpüré, Kesudiós mártogatós, Chipotlés mártogatós, Paradicsomsörbet, Dinnyehéj-savanyúság, Kimcsi 

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20130618-mit-egyunk-a-hosegben-kanikula-receptek-nyar.html

origo.hu
  • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
    Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
  • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
    „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
  • Őszinte szavak vagy három százalék
    Gombaszög. Egyszerre földrajzi helynév és intézmény. Az Aggteleki-karszt szlovákiai oldalán megbúvó festői katlan immár kilencven éve a felvidéki magyarság egyik legfontosabb találkozóhelye.
  • A normalitás nem lehet illegalitásban
    Nem az a legfőbb kérdés, hogy miért akart népviseletbe öltözve provokálni egy transznemű Hollókőn, hanem hogy Magyarországon egyáltalán eljárás alá vontak és elmarasztaltak emiatt egy vállalkozást.
  • Ujhelyi megfenyegette Ursula von der Leyent
    Az MSZP bukott kampányfőnöke és egyetlen EP-képviselője Facebook bejegyzésében beleszállt Ursula von der Leyenbe, aki szerinte narancsszemüveget hord és nyilván Orbán zsebében van.
MTI Hírfelhasználó