Cseh kormányválság - Előre hozott választás kiírására szólítja fel a CSSD a cseh államfőt
Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) felszólítja Milos Zeman államfőt, hogy tegyen meg mindent a képviselőház feloszlatása és az előre hozott parlamenti választás kiírása érdekében - tájékoztatta Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke a párt központi bizottságának szombati ülése után Prágában a sajtót.
2013. június 23. 09:17

    "A CSSD hivatalos álláspontját szombaton este tolmácsoljuk az elnök úrnak Lányban" - közölte Sobotka.


    Zeman pénteken kezdett konzultációkat a parlamenti pártok képviselőivel a Petr Necas miniszterelnök lemondása után kialakult kormányválság megoldásáról. Először a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt vezetőit fogadta.


Mindkét párt a jelenlegi kormánykoalíció fenntartása mellett van, de új miniszterelnökkel. Az ODS közölte az államfővel, hogy Miroslava Nemcovát, a képviselőház polgári demokrata elnökét javasolják kormányfőjelöltnek. A TOP 09 támogatja Nemcovát, de azzal a feltétellel, hogy a koalíció előbb rendezi az új képviselőházi elnök kérdését.


A koalíciós tanács szombat esti ülésén az ODS felajánlotta a TOP 09 pártnak, hogy jelöljön valakit Nemcová helyett a képviselőház élére. A koalíció abban is megegyezett, hogy ha Zeman Nemcovát jelöli a kormányfői tisztségre, akkor a bizalmi szavazás előtt szavazást tartanak a képviselőház új elnökéről. A TOP 09 egyelőre nem nyilatkozott, kit kíván jelölni erre a tisztségre.


"Az elnök úrnak lehetősége van arra, hogy a szociáldemokrata megoldási javaslatot ne fogadja el. A mi véleményünk azonban az, hogy a mai képviselőházban sem a kormánykoalíció, sem a baloldali ellenzék nem képes stabil kormányt alakítani, ezért előre hozott választásra van szükség" - hangsúlyozta Sobotka.


Leszögezte: a szombat esti találkozón megpróbálják meggyőzni Zemant, hogy fogadja el a CSSD megoldási javaslatát.
Szintén az előre hozott választást tartja a jelenlegi válság legjobb megoldásának az ugyancsak ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM).


"Álláspontunkat tolmácsoltuk a köztársasági elnöknek" - közölte Vojtech Filip, a KSCM elnöke azután, hogy a párt képviselőit Lányban fogadta az államfő.
Zeman már korábban bejelentette, hogy a hétfőig tartó konzultációk eredményéről keddi sajtótájékoztatóján számol be.


Csehországban azután alakult ki kormányválság, hogy Petr Necas miniszterelnök hétfőn lemondásra kényszerült, mert vizsgálati fogságba helyezték kabinetfőnökét, Jana Nagyovát, akit hivatali visszaéléssel és korrupcióval vádolnak. 

mti
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó