Fidesz: koncepciós eljárásban ítélhetik el hazánkat
Olyan eljárás zajlik Magyarországgal szemben az Európai Parlamentben, amelynek nyilvánvaló a koncepciós jellege – jelentette ki Gulyás Gergely a Tavares-jelentéssel összefüggésben.
2013. július 2. 14:33

A hazánk elleni jelentéstervezet oka nem az alaptörvény vagy a kétharmados törvények, hanem a rezsicsökkentés, a bankadó és a multiadó – fogalmazott Gulyás Gergely a Tavares-jelentéssel kapcsolatban, keddi sajtótájékoztatóján.

Olyan eljárás zajlik Magyarországgal szemben az Európai Parlamentben, amelynek nyilvánvaló a koncepciós jellege – jelentette ki Gulyás Gergely a Tavares-jelentéssel összefüggésben. A fideszes országgyűlési képviselő rámutatott, a strasbourgi vitában elhangzó érveknek van jelentősége, „de a szavazás eredményére ezeknek semmilyen hatása nincsen”. Mint mondta, a hazánk elleni jelentéstervezet oka valójában nem néhány vitatott alkotmányos rendelkezés, hanem az a gazdasági érdeksérelem, amelyet a magyar kormánynak a költségvetési egyensúlyt helyreállító politikája okoz.

Az ok tehát nem az alaptörvény vagy a kétharmados törvények, hanem a rezsicsökkentés, a bankadó és a multiadó – jegyezte meg. Úgy fogalmazott, az EP baloldali erői, miközben a magyar kormányt bírálják, valójában az ezekben az ügyekben érdeksérelmet elszenvedett cégek lobbistáiként járnak el.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy a Tavares-jelentés szövegét alapul véve úgy látszik, hogy egy európai szervezetek közötti vita is kialakulóban van. A múlt héten az Európa Tanács által elfogadott határozat, amely nem helyezte hazánkat monitoring eljárás alá, kimondta, „a 2010-es választások eredményeként egy párt szerezte meg a parlamenti mandátumok kétharmadát, amely a közös európai sztenderdnek megfelelően elegendő legitimációt jelent az alaptörvény módosításához” – hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy a határozat azt is rögzíti, hogy tudomásul veszik, az Országgyűlés „intenzív parlamenti vita során és a magyar civil társadalom hozzájárulásával változtatta meg az egypárti alkotmányt”.

A határozat negyedik pontja pedig kimondja, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése támogatja a Velencei Bizottság azon megállapítását, miszerint a kétharmados törvénnyel szabályozandó tárgykörök száma az alaptörvény elfogadásával nem növekedett. Rögzítik azt is, hogy az alaptörvény néhány rendelkezése aggodalommal tölti el a magyar társadalom egy részét, ezek azonban hagyományos európai értékeken alapulnak, sok más európai ország alkotmányában szerepelnek, és demokratikus módon, kétharmados többséggel fogadta el őket a magyar parlament – sorolta a politikus.

Az Európai Parlamenti jelenlegi eljárása nem csupán Magyarország szuverenitását sérti, hanem a közösségi jogokkal is ellentétes: a szerződések őre ugyanis az Európai Bizottság, nem pedig az Európai Parlament – jelentette ki. Leszögezte, hogy annak ellenére, hogy az EP legnagyobb frakciója a néppárt, összességében a kommunisták, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek többségben vannak, ezért ha ők valamiben egyetértésre jutnak, „akkor azt fogadnak el Magyarországgal szemben, amit akarnak”. Ez egy pártpolitikai vita, amelyben az EP többségi viszonyai érvényesülnek – fűzte hozzá.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy számos valótlan állítást, téves megállapítást tartalmaz a Tavares-jelentés szövege. Felrója a kormánynak és az Országgyűlésnek az actio popularis megszüntetését -azaz azt, hogy bármely állampolgár jogosult Alkotmánybírósághoz fordulni - , holott ez az Alkotmánybíróság állásfoglalását tükrözi – tájékoztatott. Példaként említette azt is, hogy a jelentés elhallgatja, hogy az alaptörvény negyedik módosítása kiszélesíti az utólagos alkotmányossági vizsgálati kérelemre jogosultak körét, valamint azt, hogy az alkotmányjogi panasz bevezetésével az Alkotmánybíróság az igazságszolgáltatás legfőbb bírájává is vált.  Valótlan állítást fogalmaz meg a jelentés akkor is, amikor felrója azt, hogy az Alkotmánybíróság csak formai okokból vizsgálhatja az alkotmánymódosítást – emelte ki. Hozzátette: ez a módosítás is megegyezik az Alkotmánybíróság véleményével. Mint mondta, mindezek mellett a jelentés valótlanul állítja azt is, hogy az Alkotmánybíróság nem hivatkozhat a korábbi határozataira.

Az Európai Parlamentet minősíti, hogy elfogad egy olyan határozatot, ami nem tartozik a hatáskörébe, és sérti a nemzeti szuverenitást – zárta szavait Gulyás Gergely.

MTI nyomán
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó