A rendőrség is beszáll a gyógyszerhamisítás elleni küzdelembe
Az új Btk. hatálybalépésével július 1-től nőtt a gyógyszerhamisítás elleni fellépés eszköztára: önálló tényállás, az egészségügyi termék hamisítása fedi le ezt a bűncselekménytípust.
2013. július 4. 16:34

A nyomozás rendőrségi hatáskörbe tartozik, ezért az ORFK a hónap elején konferenciát rendezett Teve utcai székházában.

Az ORFK által rendezett konferencia célja az volt, hogy segítse a felkészülést az új büntetőjogi tényállás alkalmazására, a gyógyszerhamisítással kapcsolatos büntetőeljárások sikeres lefolytatására, továbbá növelje a jogalkalmazók érzékenységét a súlyos közegészségügyi kockázatot magában hordozó gyógyszerhamisítás jelensége iránt. Az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének eredményességéhez elengedhetetlen a problémakörrel érintett valamennyi állami szerv hatékony együttműködése, ezt szolgálta, hogy a rendezvényen előadók között jelen volt az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézetének (OGYI) , a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának szakértői is.

A konferencia résztvevői elméleti alapozást kaptak a gyógyszer, az illegális gyógyszer és a hamis gyógyszer fogalmáról valamint az új Btk. egészségügyi termék hamisítása tényállásának elemeiről. Megismerhették a NAV eddigi felderítési tapasztalatait, így pl. az interneten forgalmazott hamis és illegális gyógyszerek lekövetését szolgáló nemzetközi Pangea akció eredményeit, tanulságait. Betekintést kaptak a 2012 tavaszi békéscsabai ügy nyomozásának részleteibe: tavaly áprilisban egy Európa és a világ számos pontjára szállító, hamis illetve illegális gyógyszert értékesítő weboldalt üzemeltető házaspárt sikerült felderíteni.

Az OGYI munkatársai bemutatták, hogyan segítik a nyomozóhatóság munkáját, többek között a hamis gyógyszerek felismerését fényképes gyógyszer-adatbázisukkal, valamint a készítmények laboratóriumi vizsgálatával és szakértői véleményadással. A laboratóriumi tapasztalatok alapján folyamatosan növekszik a hatóságok által laboratóriumi vizsgálatra beküldött készítmények száma, 2013-ban már az első félévben meghaladta ezek száma a 2012-es egész évi mennyiséget.

A konferencia valamennyi előadója kiemelte a hamis gyógyszerek internetes értékesítésének az elterjedtségét, valamint az étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyaggal való hamisításának jelenségét, amely súlyosan veszélyezteti és megtéveszti a fogyasztókat.

A július eleji konferencia után a hatóságok együttműködését erősítő és a joggyakorlatot hatékonyan segítő további regionális képzések várhatóak a közeljövőben.

hamisitasellen.hu/
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó