A Tavares-jelentésre és az államfő kifogásaira válaszol a parlament
Az Országgyűlés mai ülésén határozati javaslatban válaszolhat az Európai Parlamentben szerdán elfogadott Tavares-jelentésre. A képviselők emellett az államfő által visszaküldött törvényeken is változtathatnak.
2013. július 5. 07:37

    A Ház nyári szünet előtti utolsónak szánt ülése reggel 8 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Hidvéghi Balázs veheti fel mandátumát a Fidesz-frakcióban. A párt stratégiai igazgatóhelyettese a képviselőségről májusban lemondó kereszténydemokrata Stágel Bence helyét foglalhatja el a parlamentben.


    Ezt követően a kormány Áder János köztársasági elnök kifogásaira válaszoló módosításairól tartanak vitát. Az Országgyűlés a kabinet változtatásainak megtárgyalása után új formában fogadhatja el az egyszer már megszavazott takarékszövetkezeti integrációt, valamint az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításokat és az egyházügyi törvényváltoztatást.


    A parlament emellett határozati javaslatot fogadhat el A Magyarországot megillető egyenlő elbánásról címmel. Az Országgyűlés az előterjesztés megszavazásával az Európai Parlamentben elfogadott Tavares-jelentésre válaszul kimondaná: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.


    Zárószavazás lesz még arról a házszabály-módosításról is, amelynek értelmében ismét lehet frakciója az LMP-nek, továbbá dönthetnek arról a kormánypárti kezdeményezésről, amely hét országgyűlési választókerület határán pontosítana.


    Az előzetes napirend alapján a Ház ősszel folytathatja munkáját.

 

Országgyűlés-határozathozatalok

 

Változtattak a médiahatóság elnökével szemben támasztott feltételeken

Módosította a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményeket.

    Az Országgyűlés erről a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag újbóli elfogadásával döntött pénteken. A jogszabályt múlt szerdán fogadta el először a Ház, Áder János köztársasági elnök azonban megfontolásra visszaküldte, mert az alaptörvénnyel ellentétesen adott rendeletalkotási jogot az NMHH elnökhelyettesének.

    A kormány figyelembe vette az államfő aggályait, és a médiahatóság elnökével szembeni követelmények módosítását kezdeményezte. Így jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma helyett felsőfokú végzettséget írnak elő a tisztség betöltéséhez. Pontosították azt is, mi számít a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak.

    Az NMHH-nak és a médiatanácsnak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke.

 

Az államfő kifogása után újra elfogadta a Ház az egyházügyi törvény módosítását

Újból elfogadta a parlament az egyházügyi törvény módosítását, amire azért volt szükség, mert Áder János köztársasági elnök visszaküldte a jogszabályt az Országgyűlésnek egy jogbizonytalanságot okozó változtatás miatt.

    Az államfő kifogását figyelembe véve átírt törvényt - kiküszöbölve a jogszabály kodifikációs pontatlanságát - pénteken 255 igen szavazattal, 57 nem ellenében hagyta jóvá ismét az Országgyűlés.

    A Ház június 26-án szabályozta újra az egyházként elismerés rendjét, miután négy hónappal korábban az Alkotmánybíróság az egyházi törvény több rendelkezését is megsemmisítette. Az új szabályok szerint minden vallási közösség használhatja majd az egyház megnevezést.

 

Szeptembertől újra lehet LMP-frakció

Szeptembertől újra frakciót alakíthatnak az LMP parlamenti képviselői, miután az Országgyűlés pénteken elfogadta a házszabály módosítását.

    E szerint a jelenlegi 12 tizenkét képviselő helyett már három – ugyanazon országos pártlistáról mandátumot szerző – képviselő is alakíthat frakciót. Az előterjesztő alkotmányügyi bizottság az Alkotmánybíróság áprilisi határozatára hivatkozott: az olyan párthoz tartozó képviselőket, amely átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt, mindenképp megilleti a frakcióalakítás joga.

    Az LMP parlamenti frakciója február 11-ével szűnt meg, miután a 15 tagú képviselőcsoportból nyolcan kiléptek.

 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz új parlamenti képviselője

Hidvéghi Balázs, a Fidesz új parlamenti képviselője. Az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. július 5-én elmondta az eskű szövegét. A kereszténydemokrata Stágel Bence május 31-ei hatállyal személyes okokra hivatkozva mondott le országgyűlési képviselői megbízatásáról, Hidvéghi az ő megüresedett helyére ül az országgyűlésbe. 

 

Hét országgyűlési választókerület határát módosította a parlament

Hét fővárosi országgyűlési egyéni választókerület beosztásán változtatott a parlament pénteken.

    A választójogi törvény módosítását 254 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés a fideszes Vas Imre javaslatára.

    A döntéshez először - csütörtökön - július 15-ére kellett módosítani azt az időpontot, amikortól már nem lehet megváltoztatni a választókerületi határokat. Ez ugyanis a hatályos törvényben június 30-a volt.

    Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, hogy technikai okokból, a települési jegyzőkkel folytatott konzultáció után szükséges néhány, elsősorban budai választókörzet határának módosítása. Ennek megfelelően kisebb pontosításokat hajtottak végre a választókerületek határait képező közterületek felsorolásán.

    Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője múlt kedden az MTI-nek azt mondta, a technikai jellegű változtatások nagyon fontosak, hogy "a választást meg tudjuk tartani", és ne kérdőjelezhessék meg a választások legitimitását. Jegyzők jelezték a problémákat, például hogy választókerületi határoknál felcserélték az utca két oldalát - fejtette ki.

mti
  • Létező és leküzdhetetlen a kettős mérce az EU-ban
    Létező és jelenleg sajnos leküzdhetetlen jelenségnek nevezte a kettős mércét az Európai Unióban (EU) Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő hétfőn egy budapesti rendezvényen.
  • Kenya kész budapesti diplomáciai képviseletet nyitni
    Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten - hangzott el hétfőn Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. A államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül.
  • Újévi üdvözlet a német Abszurdisztánból
    Németország önkívületi állapotban van: németként évek óta úgy érzem már, hogy infantilis emberek ültek a nyakamra.
MTI Hírfelhasználó