Digitális átállás - NMHH: azt érintettek ne hagyják az utolsó pillanatra az átállást
A digitális földi adások már most is tökéletesen foghatóak, azaz aki akar, azonnal áttérhet a korszerűbb tévézésre az analóg adásról, ezért az NMHH azt javasolja, hogy az érintettek ne hagyják az utolsó pillanatra az átállást - közölte Zsuppán Attila, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatója. Az NMHH ezúttal Veszprém megyében hívta fel sajtótájékoztatón a figyelmet arra, hogy július 31-én az ország középső területén 14 megyében megszűnik a hagyományos földi analóg televíziós adás sugárzása.
2013. július 5. 13:18

    A tájékoztatás szerint azok a televíziónézők, akik jelenleg előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják, készülékük képernyőjén speciális üzenetet is látnak arról, hogy ez az adásmód július 31-én megszűnik, illetve látják a digitális átállás logóját és egy visszaszámlálót is.


    Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy senkinek sem kell új televíziókészüléket vásárolnia, elég ha a meglévőhöz egy jelátalakítót, más néven set-top-box-ot, és egy szoba vagy tetőantennát csatlakoztat.
Ezekkel az eszközökkel mindenki továbbra is ingyenesen tévézhet, és az eddigi három helyett hét csatornát láthat, a korábbinál sokkal jobb képminőségben - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent a digitális vétel, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.


A digitális átállás az eddigi három adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé.
Vári Péter közölte: ha valaki az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.


Akik önerőből nem képesek beszerezni a szükséges eszközöket, azok számára az NMHH támogatási programot indított.
Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármester a közlemény szerint arról tájékoztatott, hogy a program keretében a megyében 12 131, míg a megyeszékhelyen 1125 szociálisan rászoruló családot látogattak meg az NMHH munkatársai, hogy felmérjék, szükség van-e a segítségre.


Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint a megyében 2583, míg Veszprémben 131 háztartás igényelte a támogatást. Ezekben a háztartásokban a hatóság munkatársai ingyen szerelik be a digitális vételi eszközöket.
Az NMHH a digitális átállással kapcsolatban a www.digitalisatallas.hu honlapon és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek. 

mti
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó