Amerikai kongresszusi képviselő méltatta a magyarországi változásokat
A magyarországi változásokat és Orbán Viktor miniszterelnök munkáját méltatta az Egyesült Államok kongresszusi képviselője pénteken Budapesten.
2013. július 5. 17:02

    Christopher Smith republikánus képviselő, az amerikai Helsinki Bizottság társelnöke - aki kongresszusi küldöttség tagjaként látogatott Magyarországra - bámulatosnak nevezte a magyarországi alkotmányreformot és az új törvények sorát.


    "Harminchárom éve foglalkozom emberi jogi ügyekkel a kongresszusban, és nagyon nagy hatással volt rám" mindaz a változás, amely Magyarországon végbement - mondta a politikus a Parlamentben az MTI-nek, miután tárgyalt Orbán Viktorral.


    A magyar miniszterelnök "rendkívüli, hatékony, szilárd erkölcsi alapon álló politikus, aki szenvedélyesen munkálkodik azon, hogy előrevigye Magyarországot" - mondta. Az Egyesült Államokban okkal tekintik sokan olyan európai vezetőnek, akinek a pályája felfelé ível - tette hozzá.


    Az MTI kérdésére, hogy miként vélekedik azokról a bírálatokról, amelyekkel az Európa Tanács égisze alatt működő alkotmányjogászokból álló szakértői testület, a Velencei Bizottság illette a magyarországi alkotmányozást, Christopher Smith azt felelte: nyilvánvaló, hogy minden alkotmányos újítás, sőt egyszerű törvénymódosítás is apróbb változtatásokra szorul. Hozzátette, Orbán Viktor a hagyományos értékeket védi, és vannak az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban olyanok, akik nem értenek egyet ezzel, de - mint mondta - ilyen a demokrácia.


    A republikánus kongresszusi képviselő márciusban, az amerikai Helsinki Bizottságnak a magyarországi demokrácia állapotával foglalkozó meghallgatásához fűzött állásfoglalásában azt írta, Magyarországon "él és virul az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendszere". Christopher Smith hangsúlyozta, a demokrácia és az emberi jogok állapotával kapcsolatban Magyarországot ért bírálatok között "sok a méltánytalan, amely kettős mércét, félreértelmezést és pontatlan információt tartalmaz".


    Benjamin Cardin demokrata szenátor, a Helsinki Bizottság másik társelnöke a márciusi washingtoni meghallgatáson arról beszélt, hogy aggodalomra adnak okot a magyar kormány vitatott lépései, köztük az új magyar alkotmány és számos törvény elfogadásának gyorsasága, az átláthatóság hiánya.
    A budapesti látogatásra érkezett amerikai kongresszusi delegációt, amelynek Christopher Smith is tagja, Martonyi János külügyminiszter munkareggelin fogadta pénteken.


A Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szenátorokból és képviselőkből álló öttagú delegáció tájékoztatást kapott a magyarországi politikai és gazdasági fejleményekről és azok európai uniós vonatkozásairól. Mint írták, amerikai részről elismeréssel szóltak a magyar kormány elkötelezettségéről a kirekesztő jelenségekkel szembeni küzdelem kapcsán. A felek megvitatták a szíriai és az egyiptomi helyzetet, valamint kitértek az emberkereskedelem elleni fellépés fontosságára is - zárult a közlemény. 

mti
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó