A balliberálisok nem mernek indulni az időközi választásokon?
A múlt hónapban sem rúgtak labdába a balliberális ellenzéki pártok az időközi önkormányzati választásokon. Míg a Fidesz–KDNP szövetség egy 10 ezer fő fölötti településen diadalmaskodott, addig a Jobbik egy Budapest környéki városban végzett az első helyen.
2013. július 7. 08:49

Júniusban nyolc időközi önkormányzati választást tartottak Magyarországon, ebből egyet 10 ezer főnél népesebb településen. A korábbi hónapokhoz hasonlóan ismételten a független jelöltek domináltak a kis településeken, csupán két helyen tudtak a parlamenti pártok diadalmaskodni. Mint arról korábban beszámoltunk az év első felében viszonylag sok helyi választásra került sor, ami főleg a járási hivatalok fölállításával állt összefüggésben, a múlt hónapban ismételten a tavalyi évben már megszokott számú időközi megmérettetéseket láthattunk.

Júniusban összesen 9511 fő élhetett volna állampolgári jogával az időközi választásokon, közülük 4096-an jelentek meg az urnáknál, ez 43,07 százalékos részvételnek felelt meg. Ez egyáltalán nem számít alacsony aktivitási aránynak, főleg mivel most már az időjárás is a szavazás ellen hat. A legnagyobb arányban Vázsnokon (71,43 százalék), míg a legkisebben a solymári 2-es számú körzetben (19,59 százalék) voksoltak. Az egyik legérdekesebb szavazásra a Pest megyei Dömösön került sor, mivel a dunai árvíz miatt megközelíthetetlenné vált a település, és a védekezésre kellett teljes erővel koncentrálni, a szavazást ennek ellenére megtartották.

50 százalék fölött a Fidesz

A parlamenti pártok csupán a monorierdői és a solymári választáson szálltak ringbe. Monorierdőn végül a Jobbik diadalmaskodott, ami azt mutatja, hogy a pártot a közvélemény-kutatások valamilyen szinten alulmérik, mivel egy hanyatló tendenciát mutató alakulat nem biztos, hogy képes lenne ilyen fölénnyel nyerni egy voksolást. Persze a helyi sajátosságokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, így túl nagy jelentőséget sem kell ennek tulajdonítani. A településen egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is beállt egy független jelölt mögé, de a szavazólapon már nem merte vállalni magát, így a párt valós támogatottságáról továbbra sem tudunk teljes képet kapni.

Solymáron a korábbi fideszes képviselő lemondása miatt kellett az urnákhoz járulni, és a várakozásnak megfelelően a részvétel itt volt a legkisebb az egész hónapot figyelembe véve. Ennek egyik oka lehetett, hogy a Fidesz–KDNP-n kívül csak független jelöltek indultak, pedig egy Budapest-környéki településen való megmérettetést érdemes lett volna az ellenzéki pártoknak bevállalniuk, de vélhetően tartottak attól, hogy egy stabil jobboldali bástyának számító városban sima vereséget szenvedtek volna. Végül a Fidesz–KDNP aspiránsa diadalmaskodott, ráadásul győzelmének az arányát a 2010-es eredményhez képest is növelni tudta, így a kormánypárt támogatottsága ismét 50 százalék fölé kúszott.

A balliberálisok sehol sem indultak

Összességében a júniusi hónapban a kormánypártok és a Jobbik örülhetett az eredményeknek. Mindenképpen meglepőnek számít, hogy a balliberális ellenzéki erők egyetlen településen sem szálltak ringbe, ami vagy azt mutatja, hogy a kis településeken egyáltalán nincs hátországuk, vagy pedig tartanak az újabb vereségektől, ami az országgyűlési választások közeledtével egyáltalán nem jönne jól nekik. A független jelöltek pedig az elmúlt évtizedek tendenciájának megfelelően dominálnak a kis településeken.

MNO
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Felveszik a kesztyűt a balliberális szélsőség ellen
  A nemrég alakult Megafon célja olyan internetes kommunikátorok képzése, akik a konzervatív, nemzeti hangok felerősítése által lehetőséget adnak a valódi politikai preferencia kialakításában.
 • Homályos fogalmakra épülő szankciórendszerek
  A jogbiztonság már önmagában tiltja egy olyan homályos fogalom bevezetését európai uniós kötelezettségként, mint a jogállamiság - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban. "Általános hiányosságok" - ez a kommunizmusra emlékeztet.
 • Karácsony alkalmatlan a városvezetésre
  Virtuális politizálás Budapesten - A Tarlós-korszak tudatos építkezését felváltotta a virtuális politizálás időszaka, megelevenedni látszik a Demszky-éra utolsó éveire jellemző pangás kora. Mindez a 2022-es választásra készülő „habarékellenzék” kormányzásra való képességét is előre jelzi.
MTI Hírfelhasználó