Néppárti kiállás hazánkért
Dicsérték a magyar alaptörvényt és összehangolt baloldali választási támadásként értékelik a Magyarországot elmarasztaló Tavares-jelentést a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt képviselői. Úgy vélték, nem is lesz következménye az Európai Parlament által múlt héten elfogadott dokumentumnak.
2013. július 8. 08:10A magyar alaptörvény a legjobbak között van Európában – így állt ki hazánk mellett a Tavares-jelentés elfogadása után az Európai Néppárt alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottságának olasz elnöke. A Hír TV összeállítása szerint egy portugál képviselő – a Magyarországot elítélő jelentést elkészítő Rui Tavares honfitársa – pedig egyenesen partizántámadásnak nevezte a dokumentumot. Több néppárti képviselő is úgy vélekedett, hogy az európai szocialisták összehangolt választási támadásáról van szó, és kizártnak tartották, hogy az elmarasztalásnak következménye lesz.

Martonyi János külügyminiszter szintén a Hír TV-nek adott interjújában szombaton hangsúlyozta, általános politikai vitát bármiről folytathat az Európai Parlament (EP), ám az annak nyomán született határozatnak kötőereje valójában nincs. Ezek ugyanis a jogi keretek. Surján László, az EP néppárti alelnöke a Magyar Nemzet kérdésére arról nem mert jóslásokba bocsátkozni, hogy az Európai Bizottság részéről lesz-e bármilyen következménye annak, hogy az EP által elfogadott jelentésben olyan részek is szerepelnek, amellyel a testület túllépi a hatáskörét.

A jelentést készítő Rui Tavaresnek a magyar alaptörvény kritizálása mellett eközben például arról már nincs véleménye, hogy a holland alkotmány nem a holland állampolgárok, hanem csak a holland nemzetiségűek jogát ismeri a szabad munkaválasztáshoz. Arra sem válaszolt, hogy ez szerinte hátrányos megkülönböztetés-e.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában

  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó