Néppárti kiállás hazánkért
Dicsérték a magyar alaptörvényt és összehangolt baloldali választási támadásként értékelik a Magyarországot elmarasztaló Tavares-jelentést a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt képviselői. Úgy vélték, nem is lesz következménye az Európai Parlament által múlt héten elfogadott dokumentumnak.
2013. július 8. 08:10A magyar alaptörvény a legjobbak között van Európában – így állt ki hazánk mellett a Tavares-jelentés elfogadása után az Európai Néppárt alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottságának olasz elnöke. A Hír TV összeállítása szerint egy portugál képviselő – a Magyarországot elítélő jelentést elkészítő Rui Tavares honfitársa – pedig egyenesen partizántámadásnak nevezte a dokumentumot. Több néppárti képviselő is úgy vélekedett, hogy az európai szocialisták összehangolt választási támadásáról van szó, és kizártnak tartották, hogy az elmarasztalásnak következménye lesz.

Martonyi János külügyminiszter szintén a Hír TV-nek adott interjújában szombaton hangsúlyozta, általános politikai vitát bármiről folytathat az Európai Parlament (EP), ám az annak nyomán született határozatnak kötőereje valójában nincs. Ezek ugyanis a jogi keretek. Surján László, az EP néppárti alelnöke a Magyar Nemzet kérdésére arról nem mert jóslásokba bocsátkozni, hogy az Európai Bizottság részéről lesz-e bármilyen következménye annak, hogy az EP által elfogadott jelentésben olyan részek is szerepelnek, amellyel a testület túllépi a hatáskörét.

A jelentést készítő Rui Tavaresnek a magyar alaptörvény kritizálása mellett eközben például arról már nincs véleménye, hogy a holland alkotmány nem a holland állampolgárok, hanem csak a holland nemzetiségűek jogát ismeri a szabad munkaválasztáshoz. Arra sem válaszolt, hogy ez szerinte hátrányos megkülönböztetés-e.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában

  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó