Közmeghallgatás az Európai Parlamentben a Benes-dekrétumokról
Közmeghallgatást szervezett kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában a Benes-dekrétumok problémájáról Bagó Zoltán fideszes és Mészáros Alajos szlovákiai magyar néppárti EP-képviselő.
2013. július 9. 15:24

    A rendezvényt - mint azt Bagó Zoltán hangsúlyozta - felhívásnak szánták a magyar-szlovák párbeszéd érdekében.


    Három meghívott előadó - Rezsőházy Rudolf történész-szociológus, a Leuveni Katolikus Egyetem professzora, Horváth Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogtörténésze, valamint Korom Ágoston, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az európai uniós jog szakértője - különböző szempontokból elemezte a szóban forgó dekrétumokat, valamint az azokat megerősítő 2007-es szlovák parlamenti határozatot.


    Egyetértettek abban, hogy a szlovákiai magyarságot a második világháború után kollektív bűnössé nyilvánító, jogfosztó dekrétumok múltja és jelene megoldásra váró kérdés. Úgy vélekedtek, hogy a téma európai szemmel történő megközelítése és megvitatása jelentős mértékben hozzájárulhat a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődéséhez, ezáltal pedig a közép-európai kisebbségek helyzetének javulásához.


    Bagó Zoltán emlékeztetett arra, hogy a magyar és a szlovák miniszterelnök által a múlt héten aláírt megállapodások új fejezetet nyitottak a kétoldalú viszonyban. Szerinte a mostani közmeghallgatáson levont következtetések és ténymegállapítások ezen új korszak egyik alfejezetének tekinthetők.
    A fideszes politikus szerint a diszkriminatív Benes-dekrétumokat eddig még soha nem sikerült ilyen magas szakmai szinten, nyilvánosan és európai módon bemutatni, elemezni. Előrelépés ez - tette hozzá - abból a szempontból is, hogy az Európai Parlamentben ősszel a petíciós bizottságon (PETI) túl további két illetékes szakbizottság, a jogi bizottság (JURI), valamint az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottság (LIBE) is meg fogja vizsgálni a kérdést.


    "Közös jövőnk a megbékélés, hiszen együttműködésre vagyunk ítélve. Azzal együtt, hogy az idő múlása enyhíti a múlt sérelmeit, hiszem, hogy országaink között ma nincs helye a történelmi amnéziának. Ezért a kérdés rendezésére, mint európai jogász és jogalkotó magam egyetlen lehetőséget látok, nevezetesen a kollektív bűnösség elvét tartalmazó Benes-dekrétumoknak a szlovák jogrendből való törlését" - fogalmazott Bagó.


    Mészáros Alajos a rendezvényen megállapította: a deportálások és a jogfosztás emléke erősen él a szlovákiai magyarokban, de az uniós jogot sértő, ma is érvényesülő joghatásokat ettől függetlenül is meg kell szüntetni.


    "A XXI. században nincs helye a kollektív bűnösség elvének, sem a nemzetiségen alapuló diszkriminációnak, változásokat viszont csak higgadt párbeszéddel és tárgyalásokkal lehet elérni" - mondta.

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó