Martonyi: A kultúrán keresztül ismerhetik meg igazi arcunkat
Aki megismeri a magyar kultúrát, a magyarok gondolkodásmódját, az nehezen hiszi el, hogy Magyarország letért a demokrácia útjáról - érvei – mondta Martonyi János a Lánchíd Rádióban.
2013. július 12. 15:03

A civil világ hangja esetenként többet számít az uniós döntéshozóknak, mint a kormányzati döntéshozók érvei – mondta a külügyminiszter. Martonyi János a Reggeli hírjárat című műsornak adott interjújában kifejtette, ha valótlan állítások hangoznak el Magyarországgal kapcsolatban, a leghatározottabb fellépés szükséges.

A külügyminiszter elmondta: a kultúrdiplomáciának az a legfontosabb feladata, hogy bemutassa a magyarok és Magyarország igazi arcát. Kiemelte: ez a tevékenység folyamatos, aminek a kulturális intézetek (többek közt a Balassi Intézet) eleget tesznek szerte a világon.

Véleménye szerint egy-egy jól sikerült kiállítás vagy koncert nagyot lendíthet az ország hírnevén. A külügyminiszter hozzátette azt is, hogy aki megismeri a magyar kultúrát, a magyarok gondolkodásmódját, az nehezen hiszi el, hogy Magyarország letért a demokrácia útjáról.

A kultúra másik fontos ismérve, hogy összeköt bennünket. Ez épp a nemzetpolitika szempontjából a legfontosabb, hiszen a határon túli nemzettársaink ezen keresztül őrizhetik meg identitásukat, ami a magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése.

Martonyi János mindezek mellett kiemelte: a magyar kultúra fontosabb és tartósabb annál, hogy összekeverjük napi politikai eseményekkel, esetlegességekkel. Azoktól nem árt néha elszakadni – tette hozzá.

Sokat tehetnek a civilek

A külügyminiszter elmondta: a Tavares-jelentés egy politikai határozat, amire a magyar kormány egy szintén politikai határozattal válaszolt. Ám az is nagyon fontos, hogy még sok olyan fellépés legyen, mint a napokban Farkas Flóriáné, aki Rui Tavaressel találkozva elmondta az igazságot a magyarországi cigányság helyzetéről.

Ez már csak azért is különösen fontos, mert a civil szféra véleménye sokszor ugyanannyit, vagy még többet számít ilyen ügyekben, mint bármilyen politikai vélemény vagy határozat. A tárcavezető egyúttal bátorított minden civil szervezet, hogy amennyiben ők is úgy érzik, hogy hazánkkal szemben alaptalan bírálatok kerülnek felszínre, akkor lépjenek, szólaljanak fel és nyilatkozzanak, hiszen ez rengeteget számíthat.

Különösen igaz ez abban a helyzetben, amikor a bírálatok többsége nem feltétlenül a kormánynak vagy a miniszterelnöknek, hanem a magyaroknak szól – emelte ki Martonyi Szépvölgyi István interjújában.

Lánchíd Rádió
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó