Rui Tavares nem mond igazat
Ha az unió fölállítja a szankciós joggal felruházott koppenhágai bizottságot, akkor a Civil Összefogás Fórum az Európai Bírósághoz fordul, és kész újabb békemenetet szervezni hazánk védelmében.
2013. július 13. 10:48

Eközben Gál Kinga fideszes EP-képviselő a Magyar Nemzetnek pontról pontra cáfolta Rui Tavares Népszava-nyilatkozatának állításait.

Szükség esetén az Európai Bírósághoz fordul a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Tavares-jelentés kapcsán, amennyiben „realizálódnak” a koppenhágai bizottsággal kapcsolatos aggodalmaik és az Európai Parlament (EP) nem tesz kísérletet „az objektivitás helyreállítására”. A civilek pénteken nyílt levélben fordultak Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez, amelyben kiemelik: a strasbourgi törvényhozás a Tavares-jelentés elfogadásával „nagyon veszélyes útra tévedt”, és olyan alapvető elveket sértett meg, mint a nemzeti szuverenitás és önrendelkezés, ráadásul megkérdőjelezte a magyar Országgyűlés döntési kompeten-ciáját és legitimitását.

CÖF: a bizottság felállítása egy személyes ambíció

A CÖF szerint „még súlyosabb jövőképet vetít előre” a koppenhágai bizottság létrehozásának támogatása, amely lehetővé teheti a – számukra elfogadhatatlan – visszamenőleges szankcionálást. Ezért a civilek arra kérik Schulzot, „állítsa helyre az EP tekintélyét a magyar emberek előtt, és szüntesse meg azt a kettős mércét, amely kézzelfogható módon jelen van az EP Tavares-jelentéssel kapcsolatos döntésében”. Továbbá arra is felszólítják, ne támogassa a koppenhágai bizottság felállítását, „amely elsősorban egy kontroll és gátlás nélküli zöldpárti képviselő személyes ambícióinak tárgya és célja”.

A nyílt levél egyúttal arra hívja föl az EP állampolgári jogokkal, illetőleg bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságát, indítsanak vizsgálatot valamennyi uniós tagállam alaptörvényének és közjogi struktúrájának az átvilágítására, amelyből kiderülhet, menynyire visszásak és egyoldalúak a Tavares-jelentés megállapításai. Végül a CÖF levele rámutat, minden rendelkezésre álló eszközzel fel fognak lépni a jogsértő helyzet felszámolásáért, beleértve azt a lehetőséget is, hogy az Európai Bírósághoz fordulnak az EP „ámokfutásának” megállítására.

Csizmadia László, a CÖF alapítója a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta: amennyiben felállítják a koppenhágai bizottságot, és folytatódnak a hazánk elleni támadások, elképzelhető, hogy ősszel újabb békemenetet szerveznek.

Gál: Tavares nem mond igazat

Eközben nyilatkozott a Népszavának Rui Tavares portugál zöldpárti politikus, aki próbálta tagadni a jelentésével kapcsolatos kifogásokat. Többek között azt állította: „Egyetlenegy ténybeli kifogás nem érkezett, pedig kértem, hogy mutassanak rá a konkrét hibákra. Ahol azt kérték, hogy pontosítsunk, megtettük.” Ezzel szemben Gál Kinga fideszes EP-képviselő a lapnak rámutatott: még a végleges jelentés elkészülte előtt mintegy kétszáz módosító javaslatot nyújtottak be néppárti politikusok – ebből személy szerint ő 170-et –, amelyből mindössze kettőt vettek figyelembe. Pedig a javaslatok többsége ténybeli tévedésre hívta fel a figyelmet – tette hozzá Gál, aki szerint ebből is jól látható, hogy Tavares nem mond igazat.

mno.hu
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó