Lázár György hiányzott a sorból
Ő erkölcsös volt, nemcsak szocialista értelemben. Általános emberi értelemben is etikusan viselkedett.
2013. július 15. 10:46

A Nagy Szocialista Miniszterelnök nem feltétlenül lett volna büszke, ha látja, kik ülnek gyászemelvénye mellett. Ott piperkőcködött egy választási csalással hatalomra bukott szerzet, mellette pedig a puccsal szerepkörbe vergődött paprikajancsi.

Közülük Lázár György magasan kiemelkedett volna. Erkölcsileg. Ha oda engedték volna…

Érthetetlen, hogy az egykori kommunista miniszterelnököt kirekesztették. Elvtársát helyezték örök nyugalomra, ott lett volna a helye. A beteges magamutogatók azonban kirekesztették 89 éves elvtársukat. Szégyellték volna?

Ők? Az ultrabalos kártevők?

Büszkék lehettek volna a Nagy Öregre. Ő erkölcsös volt, nemcsak szocialista értelemben. Általános emberi értelemben is etikusan viselkedett. Amikor Kádár levette a miniszterelnöki posztról, Lázár György elrendelte: ne küldjenek érte kocsit esténként.

Már „nem jár” neki…

Pedig az Állampárt főtitkárhelyetteseként is magas pozícióban maradt. De ő nem piperkőcködött. Nem volt paprikajancsi. Kilátott a pártkerítés mögül: szinte európai magaslatról állapította meg: már nem miniszterelnök.

„Csak” pártfőtitkár-helyettes.

Nem jár neki az állami kocsi. Mennyire távol van és volt ettől a pécsi porcelánipart leromboló, a pesti Gresham-palotát rugalmasan kezelő piperkőc. Vagy a zseniális könyveit luxus-whiskys ihletettségében író paprikajancsi…

Gnóm niemandok Lázárhoz képest.

És még egy lényegbe vágó különbség. Lázár alatt a rendőrség a legrosszabb esetben is csak gumibotot használt. Emlékezetes a fekete-fehér filmfelvétel: Orbán Viktor akkori diák nyakához is „csak” gumibotot szorít egy fakabát…

Nem viperával verték véresre az embereket.

Ahogyan a paprikajancsi idejében tették a máig azonosítatlan kékruhások. Lázár György idejében elképzelhetetlen volt a tömegbe lövetés. Ahogyan a paprikajancsi idejében a kékruhások tették: gumitölténnyel.

Legalább tizennégy embernek maradandó sérülést okozva.

És ebben még nincsenek benne a viperával vert, a véresre bilincselt, a falnál térdepeltetett, majd fejjel a falba ütközetett fiatalok sérüléstömege. Lázár György idejében ez elképzelhetetlen lett volna.

A piperkőccel és a paprikajancsival az 56-os sortüzek nemzedéke tért vissza.

Lázár legalább fájlalta, hogy adósságcsapdába vezette az országot. A piperkőc és a paprikajancsi semmit sem törődött ezzel. Pénzajándékot adtak a nyugdíjasoknak a voksokért, nem foglalkozva azzal, hogy az ehhez külföldről fölvett hiteleket az unokák fizethetik vissza.

Ők magul jól elvannak a siófoki luxusvillában.

Vagy a kiváló zsidó családtól állami terrorral elvett budai lakóhelyen. Luxuskocsikkal járnak, luxusétteremben táplálkoznak, s napi jövedelmük még ezt a fényűző életmódot is jócskán meghaladja.

Évente több milliárddal nő a vagyonuk.

Ők a „baloldaliak”? Ők szégyellik Lázárt? Ők, a csalással „megválasztott” figurák rekesztik ki a „pártállami” elődöt? Furcsa. Ámbár… Lázár talán nem vállalta a piperkőc és a paprikajancsi társaságát.

Nem akarta magát lejáratni a szélsőséggel.

Kovács G. Tibor
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 10. rész
  Sorozatunk végén egy kicsit megpihenünk. Csak képeket nézünk és emlékezünk. Szép régi magyar képeket, szép régi magyar emlékeket. Nézünk, emlékezünk és nem felejtünk. Nem, nem, soha.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
MTI Hírfelhasználó