Románia és Lengyelország csatlakozik a cseh-szlovák-magyar árampiachoz
Szándéknyilatkozatot írtak alá Románia és Lengyelország csatlakozásáról a már összekapcsolt cseh-szlovák-magyar másnapi árampiachoz az öt ország energiaszabályozó hatóságai, átviteli rendszerirányítói és szervezett villamosenergia-piacaik működtetői - tájékoztatta a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerdán az MTI-t.
2013. július 17. 15:48

    A közlemény szerint Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság összekapcsolt árampiacai tavaly szeptember óta sikeresen működnek együtt. Románia és Lengyelország is a csatlakozás mellett döntött az integráció előnyei miatt, illetve hogy hozzájáruljanak az európai belső villamosenergia-piac kialakításához.


    A nemzeti villamosenergia-piacok európai célmodell szerinti összekapcsolása, azaz a másnapi szállítású piacok egyetlen közös árra törekvő összekapcsolása elősegíti a piacszervezés összehangolását, a határkeresztező kapacitások hatékonyabb kihasználását, támogatja a verseny kialakulását, segíti a stabilabb és egymáshoz közelítő nagykereskedelmi árak, illetve a kedvezőbb piaci likviditás létrejöttét - közölte a MAVIR.


    Az ötoldalúra bővülő piac-összekapcsolási projekt, az 5Market Market Coupling (5M MC), kialakítására az európai célkitűzésekkel és a várható uniós jogszabályi előírásokkal összhangban kerül sor, figyelembe véve az érintett piaci szereplők véleményét, igényeit is - olvasható a közleményben.

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó