"Történelmünk egyik csúcspontja a nándorfehérvári győzelem"
Az 1456-os nándorfehérvári győzelem a magyar történelem egyik csúcspontja volt - hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter hétfőn nándorfehérvári diadal emléknapján Budapesten.
2013. július 22. 14:34

Fazekas Sándor a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott ünnepségen közölte, hogy a magyar királyi haderőt a parasztság, jobbágyság hadba hívása is segítette, s akkor Nándorfehérvárnál (a mai Belgrádnál) és történelmünk során azóta többször is beigazolódott, hogy a nemzet fennmaradása a vidéki Magyarországon múlik, a parasztság nemzetfenntartó ereje.

"Nélkülük elképzelhetetlen volt csatát nyerni és ez így igaz a ma küzdelmeiben is" - szögezte le a tárcavezető.

Fazekas Sándor a déli harangszó után tartott beszédében felidézte, hogy a nándorfehérvári diadal emlékére 557 éve világszerte valamennyi keresztény országban megkondulnak délben a harangok.

Azt mondta, "gondoljunk az önfeláldozó Dugovics Tituszra, aki nem engedte, hogy idegen eszmék, idegen zászlója lobogjon a kereszténység védőbástyáján. Merítsünk erőt a hősök hazaszeretetéből és személyes példánkkal bátran mutassunk irányt mi is az útkereső Európának" - fogalmazott.

A miniszter II. Pius pápa szavaira utalva azt mondta, hogy Magyarország ma is "a kereszténység pajzsa és a nyugati civilizáció védője". Fazekas Sándor szerint a keresztény Európa védelme az ország számára olyan fontos, hogy az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal napját emléknappá nyilvánította. "Ezt az eszmét védi Magyarország alaptörvénye és ezért állunk ki nap, mint nap az európai közéletben" - tette hozzá.

A politikus méltó emlékmű felállítását szorgalmazta nándorfehérvári csata helyszínén.

Hunyadi János serege 1456. július 22-én mért megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tavaly indította el a Hunyadi-járat nevű emléktúrát. A járaton résztvevő hajók délelőtt érkeztek meg a Széchenyi István térre fedélzetükön azzal a mintegy 300 gyerekkel, akinek egy része az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban tanulmányi kiránduláson vett részt. Ezt követően a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adtak, majd ünnepi menet indult a Budai Várba.

Az ünnepségen Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora bemutatta "A déli harangszó Magyarországon és a nagyvilágban" című könyvét. A könyv díszpéldányait a Hunyadi-járaton résztvevő gyermekek tanárai vehették át Balatoni Monikától, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárától. Délután a Hadtörténeti Intézetben múzeumpedagógiai foglalkozáson, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelemórán vehetnek részt a gyerekek.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó