Harmadfokú hőségriadót rendeltek el
Harmadfokú hőségriadót rendelt el csütörtök nulla órától hétfő éjfélig az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2013. július 25. 14:11

    Hozzátette: a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban egyre melegebb időre kell számítani, a hétvégén és jövő hét elején tetőzik a hőség, bár csütörtökön egy gyenge front hatására átmenetileg gyengül a nappali felmelegedés.

    Az országos tiszti főorvos a hőségriadó elrendelésével összefüggésben felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a hőség esetén szükséges intézkedéseket - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

    A napi középhőmérséklet csütörtökön még csak az ország déli, délnyugati részén emelkedik 25 fok fölé. A középhőmérséklet szombaton, a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot, de északkeleten még éjszaka viszonylag alacsonyabb hőmérséklet várható, ezt követően azonban az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet, ezért rendelték el a harmadfokú hőségriadót.

A tájékoztatás szerint a hőség jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűleg utána is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.
Csütörtökön a legmagasabb várható hőmérséklet 28, 33 Celsius-fok körül várható, pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 12, 20 fok, a legmagasabb 29,34 fok körül alakul. Az előrejelzések szerint a legnagyobb meleg vasárnap és hétfőn lesz: 33-38, illetve 34-39 Celsius-fok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal ismételten azt kéri mindenkitől - különösen a Forma-1-es futamon és a szabadtéri fesztiválokon résztvevőktől - , hogy a hétvégi szabadtéri programok során fogyasszanak több folyadékot. Ajánlott ebben az időszakban az egyébként is szükséges napi két liternél is több folyadékot, elsősorban vizet inni. Azt is ajánlják, hogy a kulacsokat, a palackokat mindig töltsék fel, gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban víz, amellyel a kendőt, a sálat, a sapkát is benedvesíthetik. 

A kalap és a napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1-re, a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal napernyőt, továbbá 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, napvédő készítmények alkalmazásával, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket - ajánlja az ÁTNSZ. 

mti